Pozvání Markéty Vejvodové přijal hudebník, herec a režisér Ondřej Havelka

9. červen 2014

Hostem Markéty Vejvodové v živě vysílaném pořadu je herec, operní režisér a hudebník, který již dlouhou dobu vzbuzuje pozornost autentickou interpretací jazzové hudby první poloviny 20. století, umělec, který je synem skladatele Svatopluka Havelky a herečky Libuše Havelkové.

Ondřej Havelka se narodil v rodině skladatele a profesora pražské AMU Svatopluka Havelky a herečky Libuše Havelkové. Absolvoval herectví na DAMU v Praze (1978), později také režii na JAMU v Brně (1988). Po studiích působil v pražském divadle Studio Ypsilon, brzy se prosadil i jako filmový a televizní herec. Po roce 1989 začíná také působit jako televizní scénárista a režisér.

K jeho prvním dokumentárním filmům například patří film o Magdaleně Kožené, Magdalena (2008). Divadelní režii se věnuje už od roku 1988 – za všechna úspěšná představení jmenujme Má férová Josefína, Muži v ofsajdu, Saturnin, Zločin v Posázavském Pacifiku a mnoho dalších. Ondřej Havelka je ale velmi aktivní také v oblasti operní režie. Po debutu opery Nagano (2004) přišly další příležitosti: Smetanova Prodaná nevěsta, dvojtitul s Pucciniho aktovkou Gianni Schicchi a Leoncavallovými Komedianty, Pucciniho Bohéma, Straussův Netopýr a další. V roce 2011 nastudoval v novodobé premiéře operu Giuseppa Scarlattiho Dove è amore è gelosia na scéně zámeckého barokního divadla Český Krumlov s kompletní barokní výpravou a s využitím původních dobových efektů. Jako režisér je Ondřej Havelka podepsán také pod filmovou verzí Gluckovy operyOrfeo ed Euridice natočené v zámeckém barokním divadle v Českém Krumlově.

Ondřej Havelka je přesto nejčastěji spojován s jedinečnou a stylovou interpretací swingové hudby 20. - 40. let minulého století. V roce 1995 založil svůj vlastní dvacetičlenný soubor, skupinu Melody Makers, se kterou jako umělecký vedoucí znovuoživuje hudební éru blues a swingu. Sám Ondřej Havelka často během představení předvádí stepařské kousky.Témat k rozhovoru s takovouto mimořádnou osobností bude mnoho. Nemůžeme vynechat srdeční záležitost Ondřeje Havelky, skupinu Melody Makers. Své místo bude mít i vzpomínání na tatínka, hudebního skladatele Svatopluka Havelku. Velkým tématem bude i poslední Havelkův operní režijní počin – premiéra Janáčkovy opery Příhody lišky Bystroušky v Národním divadle v Praze (20.3.2014). Jako milovník golfu nás Ondřej Havelka jistě uvede i do tajů tohoto sportu.

Ondřej Havelka je známý jak příznivcům tradičního jazzu, tak návštěvníkům Opery Národního divadla v Praze, pro kterou připravil inscenaci Janáčkovy Lišky Bystroušky. Poslouchejte naše vysílání a pokud sledujete pořad na internetu, tak jeho protagonisty také uvidíte: v diskusním studiu jsou nainstalovány webové kamery!

autor: Petr Veber
Spustit audio