Pracovna: S duem SKUTR na zkoušce ve Státní opeře Praha

12. únor 2024

Martin Kukučka (1979) a Lukáš Trpišovský (1979) spolu začali pracovat už při studiích na DAMU u profesorů Josefa Krofty a Miloslava Klímy. Ohlasy sbírali už na škole, a tak si už jako režijní duo SKUTR vysloužili po ukončení studia rezidenci v Divadle Archa, kam je přizval tehdejší ředitel Ondřej Hrab. Jejich inscenace zazářily i za hranicemi – na Fringe festivalu v Edinburghu se jejich představení Plačky reprízovalo dvaadvacetkrát a bylo nominováno na Total Theatre Award.

Režisérské duo SKUTR má na svém kontě jak svou autorskou tvorbu (Nickname, Malá smrt, Svěcení jara…), tak režii klasický děl. Pouštějí se do nejrůznějších žánrů od činohry po operu. Jejich inscenace kombinují tanec, pohyb, akrobacii, nový cirkus i práci s projekcí či lightdesignem. Působili na mnoha českých scénách (například v Klicperově divadle, v Divadle v Dlouhé, Na zábradlí, na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově nebo HaDivadle). Stopy zanechali také třeba Aalto-Musiktheater Essen, Hellerau Dresden nebo Slovanském národném divadle v Bratislavě.

Zkouška opery Rusalka ve Státní opeře, Národní divadlo Praha

Oceňovaní režiséři vedou Činohru Národní divadla od září 2022. Na této nejprestižnější divadelní adrese v Čechách působili už dávno před tím. Připomeňme třeba velmi úspěšnou inscenaci Kytice podle balad Karla Jaromíra Erbena nebo Krvavá svatba či Čarodějův učeň. K první české scéně chovají velký respekt a obdiv. Poprvé jsou ale v takto vysoké manažerské pozici. I na tyto otázky přišla řeč v reportáži reportérky Zuzany Filípkové. Poslechněte si Pracovnu SKUTRů…

SKUTR

autor: zuf
Spustit audio

Související