Pracovna: V Ateliérech a dílnách Národního divadla se Simonou Rybákovou

15. duben 2024

Simona Rybáková (1963) je kostýmní výtvarnice, kurátorka a pedagožka. Její kostýmy nosí herci ve filmech, seriálech i na divadle. Vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu a Vysokou uměleckoprůmyslovou školu v Praze.

Byla na stážích v Helsinkách i USA. Kostýmy navrhovala pro Baletní jednotku Kreč, kterou založili bratři Michal a Šimon Cabanovi. Spolupracovala se Státní operou, Operou Mozart, Národním divadlem a dalšími institucemi a slavnými režiséry jako například L. Smoček, J. Nekvasil, režijní duo SKUTR, D. Drábek a mnoho dalších.

V poslední době vytvořila například kostýmy pro představení Rusalka, Hamlet, nebo Kytice. Její kostýmy jste ale mohli vídat například i na Letních shakespearovských slavnostech, ve Studiu DVA a v divadlech v Brně, Ostravě, Plzni, Hradci Králové i Oslu nebo Essenu. Obrovské rozměry má ale i její kostýmní tvorba pro film (Gio, …a bude hůř, Habermannův mlýn, Lidice, Vratné lahve, Tři bratři, Milada, Po strništi bos, Betlémské světlo atd.) V jejím portfoliu ale nechybí ani práce pro televizní klipy nebo reklamy.

Ateliéry a dílny Národního divadla

V letech 1995–2002 byla kostýmní výtvarnicí pro MMF v Karlových Varech. Rybáková také vystavovala své práce na mnoha kolektivních i samostatných výstavách - a to i v zahraničí včetně Japonska, USA, Francie nebo Taiwanu. Na svém kontě má i mnoho ocenění, mimo jiné hlavní cenu za kostýmy na World Stage Design 2013 v Cardiffu, bronzovou medaili na World Stage Design 2017 v Taipei nebo dva České lvy na kostýmy ve filmech Milada a Tři bratři. Od října 2023 vede Ateliér designu oděvu a obuvi na pražské UMPRUM.

O práci kostýmní výtvarnice si se Simonou Rybákovou povídala reportérka Zuzana Filípková v Ateliérech a dílnách Národního divadla na Vinohradské třídě.

Ateliéry a dílny Národního divadla, kostýmní výtvarnice, kurátorka a pedagožka Simona Rybáková v rozhovoru se Zuzanou Filípkovou

 

autor: zuf
Spustit audio

Související