Pracovna: V ateliéru rappera, výtvarníka a zakladatele labelu BiggBoss Vladimira 518

18. březen 2024

Vladimír Brož (1978) známý jako Vladimir 518 nebo také X-Kmen patří k předním českým rapperům, výtvarníkům a autorům mnoha publikací. Založil label BiggBoss, který sice v roce 2021 oznámil ukončení činnosti, ale stále pod ním nějaké knihy vycházejí. Člen kapely PSH vydává i svá sólová alba nebo spolupracuje s dalšími interprety jako jsou třeba Hugo Toxxx, LA4, Katarzia nebo 7krát3.

Stál na začátku české graffiti scény, už v patnácti letech byl poprvé zatčený policií a od té doby pak ještě mnohokrát. Vystudovaný umělecký kovář žil také dva roky ve squatu Ladronka, za sebou má rvačky se skinheady a celoživotně se zasazuje proti xenofobii a rasismu. Říká o sobě, že mu akademické vzdělání nechybí, sám se celý život vzdělává. Dnes se jeho tvorba pohybuje napříč nejrůznějšími oblastmi a žánry. Kromě hudby, výtvarného umění, píše a vydává knihy, zajímá se o architekturu a multimediální projekty. Klidného ho nenechávají ani aktuální palčivá témata doma v zahraničí. V létě 2022 se například vydal pěšky po dálnici D1, aby mimo jiné upozornil na úskalí s ní spojená. Dnes se zajímá o situaci v Gaze a spolu s dalšími lidmi přemýšlí, jak místním lidem pomoci.

Pracovna: Vladimir 518

Vladimir 518 tráví hodně času ve svém ateliéru v MeetFactory na pražském Smíchově. Tam si s ním při práci povídala reportérka Zuzana Filípková nejen o tom, co právě chystá na čerstvě rozbalených plátnech, ale také o jeho nejbližších hudebních a publikačních plánech. Reportáž z této návštěvy si můžete pustit zde…

autor: zuf
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.