Ranní úvaha Jana Jandourka: Má cenu utrácet za stěhování lidstva na cizí planety?

22. listopad 2017

Známý vědec Stephen Hawking se pustil do svých apokalyptických předpovědí.

Respektovaný teoretický fyzik varuje, že lidstvo se musí v příštím století stát multiplanetárním druhem, pokud nechceme zaniknout. Loni již varoval, že náš čas vymezený pro pobyt na Zemi je asi tisíc let. Jak zjistil, že by to mělo být zrovna tisíc let, není jasné, asi že je to hezké číslo a ještě nějak představitelné.

Že můžeme a máme na Zemi velké problémy, je jasné. Mluví se o změně změny klimatu, přelidnění, epidemiích a vděčné je připomenout ohrožení ze strany asteroidů. O těch si lidé rádi přečtou. Vypadá to, že by bylo hezké z tohoto riskantního místa někam zmizet.

Určitě by bylo skvělé mít nějakou záložní civilizaci jako záchranný člun pro případ ohrožení života na Zemi. Jenže je s tím dost praktických problémů. Bylo by třeba najít nový domov pro lidstvo. Mars je zřejmá volba, protože je blízko, ale není to zrovna druhá Země. Ve skutečnosti je pravděpodobně mnohem horší než Země. Má toxickou půdu, mrazivý chlad a vzduch je nedýchatelný. Jakákoli marťanská kolonie by se pravděpodobně spoléhala na pravidelné balíčky posílané z domova, což by nefungovalo dobře, pokud by Země sama byla ve velkých problémech.

Museli bychom tam dostat hodně lidí, abychom zajistili přežití lidského druhu. Malé kolonie ale podléhají genetickým anomáliím kvůli vzájemnému křížení a jsou zranitelné.

Mezihvězdná cesta je ještě náročnější, protože nemáme vzdáleně návrh na nějakou kosmickou loď schopnou podporovat tisíce lidí po staletí na mezihvězdné cestě. A také se musíme ptát, kdo půjde a kdo tu zůstane? Ti, kdo jsou chudí a nějak znevýhodnění? Za takové cestování by bylo třeba dost zaplatit. Určitě existuje několik bohatých pozemšťanů, kteří jsou ochotni zaplatit miliony dolarů za cestu a bydlení na cizím světě, ale většina lidí by se chtěla vrátit domů.

Navíc má historie tendenci se opakovat. I kdybychom úspěšně kolonizovali jinou planetu, budeme muset vyřešit všechny problémy, kterým Země v současné době čelí. Naše technologie jsou nebezpečné i v tom, že by zničily životní prostředí i na jiných planetách a epidemie a asteroidy by mohly marťanské osídlení zničit mnohem snáze, než by se to mohlo povést u celé populace na Zemi.

Není to moc romantické, ale pokud dokážeme zjistit, jak přežít v úplně cizím světě, pak můžeme přijít i na to, jak přežít v našem vlastním domě. Bude lepší, když zůstaneme doma a budeme se tady rozumně jako doma chovat.

autor: Jan Jandourek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.