Roman Vaněk, spoluzakladatel Pražského kulinářského institutu
Roman Vaněk je renesanční osobností s lehce břitkým slovníkem. Na vizitce by mohl mít popularizátor gastronomie, spoluzakladatel Pražského kulinářského institutu, autor mnoha kuchařek a televizních pořadů, také fotoreportér a cestovatel nebo jeden ze zakladatelů Studentských listů v prosinci 1989.
Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.
Všude v kulinářsky vyspělých zemích se tomu říká kuchařské umění, jenom my tomu tady od dob bolševika říkáme řemeslo.
Je kulinářství umění a gastronomie kultura? Shodli jsme se na mnoha příkladech, kdy se kultura překrývá s kuchařským uměním, minimálně v mnoha pojmech.
Které trendy jsou zajímavé a které naopak svádějí konzumenty na scestí? Jak je na tom česká gastronomie v porovnání se světem? Mluvili jsme také o tom, jací jsou Češi strávníci, proč mají často malé nároky a předsudky a přitom je na vině pouhá lenost. Dá se vařit a stravovat kulturně, i když má člověk hlouběji do kapsy?
Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.
Nejposlouchanější
-
Karel Steigerwald: Marta Peschek jde do nebe. Komedie o prázdnotě v iluzích a o samotě bez iluzí
-
Karel Čapek: Krakatit. Román o výbušninách a snění, o lidských vášních a bohu
-
Bořivoj Horák – Zdeněk Zábranský: Hodina půlnoci. Otakar Brousek jako slavný astronom Koperník
-
Marie Urbanová − Stanislav Tišer: Já byl frajer kluk. Divoký život romského boxera a veksláka
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.