Skladatel Otomar Kvěch hostem Telefonotéky

13. červen 2014

Náš dlouholetý rozhlasový kolega, skladatel Otomar Kvěch vydal v minulém roce učebnici skladby nazvanou Základy klasické hudební kompozice s podtitulem Poznámky pro budoucí skladatele.

Opírá se při tom o své zkušenosti tvůrce vážné hudby, skladatele žijícího ve střední Evropě v určité době, o zkušenosti učitele hudební teorie i kompozice, dílčím způsobem i o další životní zkušenosti korepetitora, rozhlasového redaktora, dramaturga, hudebního režiséra a příležitostného interpreta, organizátora hudebního života.

Otomar Kvěch /nar. 1950/ studoval hru na varhany a kompozici na Pražské konzervatoři a skladbu na Akademii múzických umění v Praze. Pracoval jako korepetitor opery Národního divadla v Praze, hudební režisér Československého rozhlasu, tajemník Svazu českých skladatelů a koncertních umělců, redaktor a dramaturg Českého rozhlasu. Od roku 1990 vyučuje na Pražské konzervatoři teoretické předměty a skladbu, od roku 1995 je zde vedoucím skladatelského oddělení. V roce 2001 začal též vyučovat na AMU v Praze hudebně teoretické disciplíny a hru partitur.

Jeho kompozice dnes zahrnují pět symfonií, několik jednovětých orchestrálních děl, koncertantní skladby s orchestrem, písňové cyklu s orchestrem i komorním doprovodem, devět smyčcových kvartet, čtyři varhanní sonáty a další. Pro Československý rozhlas napsal cyklus dětských oper.


Tato učebnice je myšlenkově velice hutným, bohatou empirií podloženým textem, který názorově vychází z tradiční kompoziční školy, avšak na patřičných místech odkazuje i na jiná možná umělecká východiska… Systematicky provádí čtenáře látkou od stavby motivu až po hudebně-dramatické koncepce, je doplněna praktickými intermezzy a bohatě vybavena notovými příklady… Napsal o Kvěchově spise jeho kolega skladatel a hudební režisér Českého rozhlasu Jiří Gemrot

Mnohé z těchto příkladů a hudebních ukázek uslyšíte i vy, vážení posluchači, během vysílání Telefonotéky, jehož je Otomar Kvěch v pátek 13. června hostem. Odpoví na vaše otázky, které se mohou týkat komponování jakožto oboru umělecké činnosti, možnosti studovat na konzervatoři či jiné hudebně umělecké školy a jaké nároky jsou kladeny na posluchače, kteří se chtějí v budoucnosti profesionálně věnovat hudbě a zejména jejímu komponování.

Otázky za vás bude rovněž klást moderátor Ivan Ruml, který se s Otomarem Kvěchem po řadu let zná a byl svědkem mnoha premiér jeho skladeb.

autor: Ivan Ruml
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.