Slabomyslný trip. Drogy jsou zkratka, seriál Adikts slepá ulička

12. leden 2024

Kaiser Franz je mrtev, nad Andami padají letadla a Česká televize se pokouší o invenční a provokativní proti-drogovou osvětu. Byl to zkrátka týden plný katastrof, se kterými se Čelisti vypořádávají s typickou dávkou laskavosti a tematické gastronomie. Poučení je jasné: lepší hladovět v Andách než měnit jehly na Hlaváku.

Seriál Adama Sedláka Adikts vznikl jako součást veřejnoprávní osvětové protidrogové kampaně, mezi mladšími diváky budí ale otázku, o co se vlastně svou existencí pokouší. Je to parodie na adiktologii? Pokus zfilmovat nejhorší trip vašeho života? Šestidílný hlasitý výkřik „bůh a dramaturg je mrtev“?

Čtěte také

„Z tý nekoordinovaný hmoty evidentně nešlo ustříhat nic smysluplnýho a navzdory rozpixelovanejm pohlavním orgánům to zůstává zoufale při zdi. Je to tak urputně moderní, až je to nevědomky smutně konformní,“ shrnuje Aleš, kterého mnoho lidí roky podezírá z toho, že jede na droze, kterou neumí vypnout. My však víme, že tou drogou je jeho mozek. Což je orgán, který Adikts zoufale chybí.

Do And v roce 1972 Čelisti unikají víceméně jako do svatyně klidu a usebrání. Nová verze známé katastrofické události, která otestovala hranice civilizovanosti o něco více než sledování seriálu Adikts, je možná až příliš učesaná a úhledně zabalená nespolehlivým vypravěčem, přesto z ní stále mrazí až v morku kostí. Juan Antonio Bayona ve Sněžném bratrstvu staví definitivní pomník obětem i přeživším filmem, u kterého si rádi zesílíte radiátor na max. Tomáš Stejskal doporučuje párovat s marinovanými žebírky, které láskyplně nazývá „nějaké kostičky k ohlodání.“

Je Sněžné bratrstvo až moc něžné? Jezdí Tomášovo Ferrari na ropu, nebo na pivo? Je větší noční můra plešatý profesor Nicholas Cage, nebo veřejnoprávní adiktologové? Umí si zlo počkat, nebo se zhmotnilo ve filmu Lekce truchlení? Poslouchejte Čelisti, pořad, který už dávno unesl Satan.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.