Tančit o věcech, které mě dráždí. Dora Sulženko Hoštová v Sedmém nebi Moniky Načevy

14. leden 2024

Česká tanečnice, pedagožka a choreografka Dora Sulženko Hoštová je lednovým hostem v Sedmém nebi Moniky Načevy. Vybírá hudbu, kterou ráda poslouchá, a s Monikou mluví o svých studiích na konzervatoři Duncan Centre v Praze, kde zároveň od roku 2002 působí jako pedagog.

Jako choreografka na sebe upozornila sólovými kreacemi. Dílo Arkánum bylo nominováno na Cenu SAZKY v roce 2007, o rok později získala za stejnou choreografii cenu diváků a cenu za nejlepší taneční výkon na Mezinárodní choreografické soutěži Masdanza na Kanárských ostrovech. S choreografií Na Bidýlku získala první místo v choreografické soutěži Cena Jarmily Jeřábkové. Další její autorská představení Tore a Proces se hrála po celém světě.

Čtěte také

Témata k představením nachází v dění kolem sebe. „Na škole nás k tomu vychovávali, byla to součást vzdělání, stát se autorem, tvořit. Každý rok jsme museli vytvořit dvě práce a člověk si na to zvykne, stane se to potřebou, sdělovat věci svým rukopisem a svým jazykem. A když jsem odešla ze školy, témata zrála delší dobu, protože jsem nemusela nic odevzdávat, ale vždycky se objevilo něco, co mě dráždilo, bavilo, na co jsem musela neustále klást otázky. Nikdy jsem se nemusela do hledání témat nutit, vždycky přicházela sama,“ říká Dora Sulženko Hoštová.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.