Viktoria Hradská: Noc Jakuba Arbesa. Jak to bylo s odchodem českého spisovatele z Národních listů?

6. duben 2024

Jedna dlouhá noc v životě Jakuba Arbesa, která mu pomohla pochopit, jakým hlasem chce napříště mluvit ke svým čtenářům. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Jakub Arbes (Jaroslav Satoranský), Josefína, jeho žena (Daniela Hlaváčová), Jan Neruda (Josef Somr), Grégr (Eduard Cupák), Grégrová (Milena Dvorská), Heller (Rudolf Jelínek), Tůma (Jaroslav Kepka), metér (Jaroslav Cmíral), sluha (Vladimír Huber), komediant (Zdeněk Kutil), Kovářík (Jiří Klem), Kabíček (Jaroslav Kaňkovský), mladý novinář (Otakar Brousek ml.) a další
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Hudba: Jiří Smutný
Režie: Josef Melč
Natočeno: 1984

Už během svého středoškolského studia se Jakub Arbes začal zajímat o národní a politické otázky. Není vyloučené, že se tak stalo pod vlivem o šest let staršího Jana Nerudy, který se tehdy nakrátko stal Arbesovým suplujícím profesorem českého jazyka.

Vedle mystických a tajuplných romanet se tak spisovatel Jakub Arbes věnoval i každodenní žurnalistice na stránkách časopisů Hlas či Vesna kutnohorská, ale především v Národních listech. V těchto českých novinách působil deset let jako odpovědný redaktor. Za své články a podíl na vedení Národních listů byl v roce 1873 odsouzen na 13 měsíců, které si odseděl v žaláři v České Lípě.

Přes své dlouholeté a nezpochybnitelné zásluhy dostal Arbes o Vánocích roku 1877 od šéfredaktora Julia Grégra výpověď. Pravda, mohl se nadále věnovat jen svým románům, ovšem ale bez pravidelné gáže. Jak velký význam v životě a názorové orientaci odchod z Národních listů pro Jakuba Arbesa ve skutečnosti měl, o tom se pokusila napsat rozhlasovou hru dramatička Viktorie Hradská.

Rozhlasovou inscenaci natočil v roce 1984 režisér Josef Melč s Jaroslavem Satoranským, Josefem Somrem, Eduardem Cupákem, Milenou Dvorskou a dalšími předními českými herci. Reprízu vysíláme k letošnímu 110. výročí úmrtí spisovatele (Jakub Arbes 12. 6. 1840 – 8. 4. 1914).

Spustit audio

Související