Vydejte se za horskými velikány v Poledních koncertech Lukáše Hurníka

2. červenec 2023

Lukáš Hurník coby horský vůdce nabízí na Vltavě v Poledních koncertech pohodlnou túru po hudebních dílech inspirovaných horami, během níž nedojde k žádnému převýšení, o zážitky však nebude nouze.

Hudebníci tráví většinu svého času cvičením na nástroj, skladatelům je nejlépe v jejich pracovnách. Přesto se mezi nimi najdou sportovně založení jedinci, kteří jsou připraveni vyrazit s batohem kamsi vzhůru, kde je řídký vzduch a počasí se mění po minutách. Patří k nim hobojista Vilém Veverka, amatérským horolezcem byl i Vítězslav Novák. Ten své zážitky z hor, kde prožil i horké chvilky uprostřed bouře, převtělil do symfonické básně v Tatrách. Nevím, jestli Richard Strauss také něco podobného osobně absolvoval, ale bouře v jeho Alpské symfonii je ještě drtivější. To jsou tedy hory nebezpečné. V hudbě ale převládají horské obrázky idylické. Třeba u Foerstera nebo i u Jana Kučery, který věnoval svou – tak trochu nostalgickou – první symfonii Šumavě.

Naše hory jsou dále zastoupeny Blaníkem, pod nímž se narodil Jan Dismas Zelenka, a Krkonošemi: v Jilemnici se narodil varhaník a pedagog Stanislav Mach. Co se do pořadů nedostalo, jsou dvě skladby od Michala Pavlíčka: Ó hory, ó hory, a Stromboli. To jsou skvělé rockové kusy, ale jejich sound by byl na Polední koncert až moc hutný.

autor: LH
Spustit audio

Související