Výstava Cecile B. Evans nabízí frustrovaného architekta i oživlé květiny

31. březen 2018

Ve vídeňském muzeu moderního umění MUMOK právě probíhá samostatná výstava americko-belgické umělkyně Cecil B. Evans nazvaná Amos‘ World.

Cecile B. Evans se věnuje především videoinstalacím. Velký důraz klade na práci s prostorem a na podmínky, za jakých divák video sleduje. Ve své tvorbě zkoumá význam a úlohu emocí v současné společnosti a zabývá se rostoucím vlivem nových technologií na naše city. Výrazně na sebe upozornila na Berlínském Bienále v roce 2016, kde prezentovala videoinstalaci s názvem What the Heart Wants. Velkoformátovou projekci umístila do sklepních prostor galerie, kde vybudovala molo uprostřed vodní hladiny.

Bytová jednotka

Výstava ve Vídni se jmenuje Amosův svět a umělkyně v ní opět výrazně pracuje s prostorem. Návštěvníci galerie musí po jednom vstoupit do architektonické konstrukce, připomínající zmenšený panelový dům. Diváci se posadí do pěti malých místností a se sluchátky na uších sledují dvacet pět minut trvající první epizodu. Výsledné video má fungovat jako třídílný televizní seriál. Děj se odehrává v prostorách, které se inspirují slavnými architektonickými komplexy, jako je například Unité d’habitation v Marseille od Le Corbusiera. Cílem těchto utopických projektů bylo propojení soukromých a společných potřeb obyvatel žijících v kapitalistickém systému. Tyto vize se však nikdy nenaplnily, protože lidé se většinou nechovali tak, jak si architekti představovali.

Duhová spojka

Video je kombinací hraného a loutkového filmu, doplněného o digitální animaci. V první epizodě se objeví hned několik postav celého příběhu. Hlavním hrdinou je Amos, který představuje stereotypní obraz architekta frustrovaného vlastními ambicemi. Chce vytvořit něco výjimečného, co by přesahovalo jeho samotného. Vyzařuje z něj arogance, která je v rozporu s jeho skutečnou, lehce patetickou, povahou. Postava Amose vzdáleně připomíná naštvaného bílého muže. Nakonec obviní obyvatele svého domu, že ho neumějí správně používat. Amos se v instalaci objeví také jako objekt v podobě rozebrané loutky. Další postavou příběhu je osamělá obyvatelka domu Tajemnice, která ukrývá tři oživlé květiny tvořící teroristickou skupinu s názvem The Rainbow Connection. Vypravěčem a zároveň hlavním Amosovým oponentem je personifikované Počasí.

Druhý díl Amosova světa bude k vidění už na konci dubna na festivalu vizuálního umění v Glasgow.

Výstavu ve Vídni je možné navštívit do 1. července 2018.
Cécile B. Evans: AMOS‘ WORLD: Episode One
MUMOK, Museumsplatz 1, A-1070 Wien

O videoinstalacích Cecile B. Evans byla řeč v ArtCafé. Celý záznam pořadu, který se věnoval hlavně žižkovskému kulturnímu kolektivu Punctum a do kterého vybíral hudbu Zdeněk Přidal, si můžete poslechnout zde:

autor: Martina Holá
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.