Zpěvačka Ida Kelarová

18. červen 2014

Ida Kelarová, romská zpěvačka, muzikantka a sbormistryně, sestra zpěvačky a herečky Ivy Bittové, pochází z národnostně smíšené rodiny – otec Koloman Bitto byl známý romský muzikant, původem z jižního Slovenska; matka Ludmila, učitelka v mateřské školce, pocházela ze Slovácka.

Dětství prožila na severní Moravě a na Slovensku, studovala LŠU v Opavě a na Janáčkově konzervatoři v Brně hru na klavír a violoncello. V letech 1975–1982 působila jako herečka a zpěvačka v Divadle Na provázku v Brně. V roce 1982 se přestěhovala za manželem do Walesu. Tři roky na to odjela do Dánska, kde začala koncertovat a učit romské písně.

Později působila v Norsku a opět ve Walesu. V roce 1995 se vrátila do České republiky. V Bystrém na Českomoravské vysočině založila Mezinárodní školu pro lidský hlas. Organizuje mezinárodní workshopy, multietnické projekty, romský festival Gypsy Celebration Hartmanice a v různých zemích zakládá pěvecké sbory s repertoárem romských písní Apsora. V roce 1999 vytvořila spolu se svým nynějším partnerem Desideriem Duždem skupinu Romano Rat („Romská krev“), se kterou koncertuje po celém světě.

03147006.jpeg

Mám svou práci moc ráda a jsem hrdá na to, že jsem našla jednu z cest, která nám všem může pomoci se otevřít tomuto reálnému modernímu světu, který svojí silou zabíjí naše city. Věřím totiž, že musíme najít naši sílu, kterou tolik potřebujeme, abychom mohli žít, být otevření, zranitelní, ale také natolik silní, že se můžeme postavit sami za sebe a nevzdat se.“ Říká k tomu Ida Kelarová na svých webových stránkách.

Za hudbu k filmu Zpráva o putování studentů Petra a Jakuba byla v roce 2001 nominována na Českého lva. Pozoruhodné jsou projekty Idy Kelarové s romskými dětmi, často rozenými hudebníky, kteří by se jinak ke studiu vůbec nedostali. Tady pomáhá nejen vyloženým talentům, ale všem, aby v sobě hudbu našli, prostřednictvím MIRET – Mezinárodní Iniciativy Pro Rozvoj Etnické Tvorby. Tato nezisková organizace, kterou založila v roce 1999, se orientuje na vytvoření podmínek pro humánně pedagogickou, kulturní a uměleckou činnost. Jedním z hlavních cílů MIRETu je také napomáhat romské minoritě v integraci do společenského života v ČR a naopak majoritní skupině obyvatel ČR umožnit a pomoci porozumět Romům a otevřít se jim. MIRET podporuje mladé romské umělce, děti a mládež, jejich obecné a jazykové vzdělání, ale především jejich umělecký růst a kreativitu. Pomáhá vytvářet podmínky pro pokračování a uchování jejich vlastní tradice.

02622426.jpeg

Jak se k této práci dostala? Kde našla inspiraci a sílu? Jak bude vypadat chystaná spolupráce členů České filharmonie na workshopu s romskými dětmi? To vše zaznělo v Telefonotéce.

Spustit audio