Zuzana Růžičková: Credo in unam artem – Věřím v jedno umění

17. leden 2017

Tak znělo osobní vyznání světově uznávané umělkyně, přezdívané Královna cembala v pořadu Telefonotéka ze 17. ledna 2017.

Zemřela přední cembalistka Zuzana Růžičková, čtyřnásobná nositelka ceny Grand Prix du Disque Akademie Charlese Crosea, francouzského titulu Chevalier des Arts (Rytíř umění) a dalších cen. Celý život sršela energií a životním optimismem, její vzpomínky nejsou nostalgické, ať už hovoří o věcech a lidech dávno minulých nebo o hudebních nahrávkách, které natáčela před desítkami let.

Devadesátiletá duchem víc než mladá dáma se pohybovala a angažovala v kulturním a hudebním světě, sledovala a podporovala mladé umělce – a ti jí tento výsostně lidský přístup vstřícně opláceli. Pomohla nastarovat uměleckou dráhu umělcům jako jsou litevská varhanice a profesorka AMU Giedré Lukšaité-Mrázková, cembalista, dirigent a umělecký vedoucí souborů Collegium 1704 Václav Luks nebo cembalista, varhaník a pedagog AMU Jaroslav Tůma.

03744580.jpeg

V pořadu samozřejmě nemohl chybět Bach – nahrávky jeho cembalového díla pořídila Zuzana Růžičková v letech 1965 – 75 pro firmu Erato a nyní je v kompletu 20 CD vydalo nakladatelství Warner-Classics. Preludia a fugy z dílu Temperovaného klavíru, a zazněla i ukázka z Bachova Koncertu pro flétnu, housle a cembalo BWV 1044, kde se sešli skvělí umělci: Jean Pierre Rampal, Josef Suk a Zuzana Růžičková.

03782948.jpeg

Dostalo se i na české skladatele, kteří se nechali inspirovat uměním Zuzany Růžičkové – na Jana Rychlíka a jeho Hommagi gravicembalistici (jedna z poct je věnována i portugalskému skladateli jménem José Antonio de Seixas, jehož sonáty prof. Růžičková rovněž natočila a jedna z nich v pořadu zazněla) a Viktora Kalabise, který pro svoji ženu zkomponoval celou řadu skladeb – a jako první Šest dvouhlasých kánonických invencí pro cembalo op. 20; z nich byla také ukázka.

Spustit audio