Adam Plachetka na Pražském jaru uvedl nové pěvce

23. květen 2015

Adam Plachetka účinkuje na Pražském jaru ve zvláštním projektu, ve kterém jako starší renomovanější kolega uvedl některé talenty generace ještě mladší, než jakou je on sám.

O koncertu
Pocta Jarmile Novotné
Program
árie a ansámbly z oper:
Wolfgang Amadeus Mozart: Così fan tutte, Idomeneo, Don Giovanni
Domenico Cimarosa: Il matrimonio segreto
Gaetano Donizetti: Dcera pluku, Don Pasquale, Nápoj lásky
Gioacchino Rossini: Tancredi, Lazebník sevillský
Vincenzo Bellini: I puritani

Koncert má tedy hlavně čtyři další účinkující: sopranistku Michaelu Kuštekovou, mezzosopranistku Simonu Mrázovou, tenoristu Petra Nekorance a barytonistu Roman Hozu. Spoluúčinkuje Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou Tomáše Braunera. Koncert je zároveň poctou slavné české sopranistce Jarmile Novotné a koná se ve spolupráci s festivalem na zámku Liteň, který byl před válkou a emigrací jejím domovem.


Mladý český pěvec - barytonista Adam Plachetka (*1984) se postupně dostává víc a víc do mezinárodního povědomí. K úspěchům na domovské scéně, tedy ve Vídeňské státní opeře, přidal loni debut na stejně prestižním pódiu v Miláně. Letos 21. února odvysílala Vltava přímý přenos z Metropolitní opery v New Yorku, Mekky všech operních pěvců, kde Plachetka účinkoval v Mozartově Donu Giovannim.

autor: Josef Zedník

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.