Akademie für Alte Musik Berlin na festivalu Pražské jaro

20. květen 2015

Koncert německého komorního orchestru Akademie für Alte Musik Berlin svou dramaturgii staví na hudbě představitelů vrcholného baroka, jejichž skladby spojuje element vody. Händelova slavná Vodní hudba HWV 348–350 vznikla na objednávku anglického krále Jiřího I., kterému měla sloužit jako hudební doprovod k vyjížďce po Temži.

Händel vybral pestré nástrojové obsazení složené především z dechů a nápaditou formu orchestrální suity, která je směsí nejrůznějších tanců především francouzského původu. Její slavný název vznikl až o několik let později, když se spojila se dvěma dalšími díly zkomponovanými pro stejnou příležitost.

Oproti tomu Telemannova Overtura C dur TWV 55:C3 je skutečnou snahou o hudební ztvárnění vody jako takové. V dlouhých držených tónech hoboje můžeme „slyšet“ klidnou hladinu moře či vlnobití, které autor vykresluje pomocí rychle stoupajících a klesajících stupnicových běhů. Z oblasti francouzské hudby zazní slavná Tempête z Maraisovy opery Alcyone, která je zase úchvatným hudebním obrazem mořské bouře, plným nejrůznějších zvukových efektů. Doplní ji Suita Le Fontaines de Versailles Michel-Richarda Delalanda. Akademie für Alte Musik, jež se na Pražské jaro vrací po téměř deseti letech, se tak představí v nápaditém, dramaturgicky sevřeném programu.

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.