Alena Zemančíková: Paní Feng-yün Song aneb Mystika za hlasem

12. prosinec 2007

Ve středu 12. prosince jsme vysílali poslední radiodokument z cyklu Ztráty a nálezy, provázený posluchačskou soutěží o Dokument roku 2007 na Vltavě. V celém cyklu jsme zkoumali osudy Čechů v zahraničí, ale i cizinců žijících u nás. Tentokrát šlo o zjev opravdu jedinečný. Alena Zemančíková připravila portrét čínské zpěvačky a pedagožky Feng-yün Song, která žije v Praze a vnáší do českého prostředí znepokojivé pomyšlení na jiné, vzdálené, těžko srozumitelné a dokonalé umělecké formy.

Feng-yün Song je mimořádným zjevem v prostoru české kultury. Zpívá s doprovodem vynikajících jazzových hudebníků, ale také s dětskými sbory, organizuje oslavy čínského nového roku, učí na konzervatoři Jaroslava Ježka, vystupuje v rozhlase, těší se autoritě nejen jako umělkyně, ale i jako hudební publicistka. V Praze má muže, který je Čech, a dvě děti, zdálo by se tedy, že úplně splynula s českým prostředím. Feng-yün Song, která o sobě říká, že je tradičně založená, ale není konzervativní, však stále vnáší do českého prostředí znepokojivé pomyšlení na jiné, vzdálené, nesrozumitelné a dokonalé umělecké formy.

Umělecký i lidský portrét Číňanky Feng-yün Song měl stejný název, jako seminář, který vede: Mystika za hlasem.

Pořad Aleny Zemančíkové Feng-yün-Song aneb Mystika za hlasem si můžete poslechnout v rámci pravidelného Radiodokumentu ve středu 12. prosince ve 21.45 hod. na stanici Český rozhlas 3 - Vltava.

Spustit audio