Architektonické divy hudebního světa: Objevte moderní koncertní síně 21. století

11. září 2024

Vládnou světovému hudebnímu životu – moderní koncertní síně jako domov pro nezapomenutelné hudební zážitky a mistrovské architektonické návrhy. Vybrali jsme pro vás místa, která kombinují hudební a výjimečné estetické zážitky.

Walt Disney Concert Hall, Los Angeles, USA

Walt Disney Concert Hall v Los Angeles je mistrovské dílo současné architektury navržené světově uznávaným architektem Frankem Gehrym. Věděli jste, že ten se původně živil jako řidič náklaďáku?
Sál otevřený v roce 2003 se stal jednou z ikonických staveb města už jen díky svému futuristickému designu z nerezové oceli. Gehryho návrh byl inspirován plachetnicemi na moři, což je patrné z dynamických křivek a tvarů budovy. S kapacitou 2 265 míst je tento sál domovem Losangeleské filharmonie.

Zajímavostí je také to, že Gehry spolupracoval s Yasuhisou Toyotou, aby dosáhli dokonalé akustiky uvnitř sálu. Výsledkem je prostor, kde každý tón zaznívá s čistotou, a to i v nejvyšších řadách. Konstrukce byla také výzvou, protože každý panel z nerezové oceli je unikátní a musel být precizně vyroben a sestaven. Frank Gehry je známý i svými návrhy nábytku. V devadesátých letech přivezl Václavu Havlovi do Prahy svou slavnou židli z vrstvené lepenky. Kromě architektury má Gehry také zálibu v hokeji, což ho inspirovalo k vytvoření trofeje pro Kanadský pohár.

Harpa Concert Hall, Reykjavík, Island

Harpa Concert Hall v Reykjavíku je fascinujícím příkladem moderní architektury, která spojuje estetiku s funkčností. Otevřena v roce 2011 se Harpa rychle stala ikonou islandského hlavního města. Navržena byla dánským architektonickým studiem Henning Larsen Architects ve spolupráci s dánským umělcem Olafurem Eliassonem. Budova v sobě odráží dramatickou přírodu Islandu. Fasádu budovy pokrývají skleněné panely, které mění barvu v závislosti na úhlu dopadajícího světla, což připomíná polární záři.

Harpa není jen koncertní sál, nýbrž multifunkční centrum, které hostí řadu kulturních akcí, konferencí a výstav. Jedním z méně známých faktů je, že budova byla dokončena navzdory finanční krizi, která postihla Island v roce 2008. Stavba se pro Islanďany stala symbolem naděje a obnovy. V roce 2011 byla Harpa zahrnuta mezi nejvýznamnější koncertní síně nového tisíciletí, v roce 2013 pak získala prestižní architektonické ocenění Mies van der Rohe Award.

Harpa Island

Elbphilharmonie, Hamburk, Německo

Elbphilharmonie v Hamburku, často nazývaná „Elphi“, je jedním z nejvýznamnějších příkladů současné architektury v Evropě. Tento koncertní sál, otevřený v roce 2017, byl navržen švýcarskými architekty Herzog & de Meuron. Budova stojí na starém skladovém domu Kaispeicher, který byl přestavěn a doplněn moderní skleněnou konstrukcí, jejíž tvar připomíná vlny moře nebo křišťálové loďky. Nejvzdálenější místa pro publikum jsou 30 metrů od dirigenta, což evokuje uspořádání fotbalových stadionů.

Elphi je známá nejen nádhernou architekturou, ale také špičkovou akustikou, kterou má na svědomí Yasuhisa Toyota. Hlavní koncertní sál má kapacitu 2 100 míst a je navržen tak, aby si z něj každý návštěvník odnesl dokonalý zvukový zážitek, bez ohledu na to, kde sedí. Jednou z méně známých zajímavostí je, že fasáda budovy je tvořena přibližně 1 000 individuálně tvarovanými skleněnými panely, z nichž každý má unikátní zakřivení a úpravu, aby odrážel světlo a výhledy na město a přístav.

Philharmonie de Paris, Paříž, Francie

Philharmonie de Paris, otevřená v roce 2015, je moderní architektonický skvost navržený renomovaným francouzským architektem Jeanem Nouvelem. Nachází se v parku La Villette na severovýchodě Paříže a její futuristický design je charakterizován dynamickými liniemi a hliníkovou fasádou. Ta má evokovat pohyb hudby. S kapacitou 2 400 míst je Philharmonie jedním z největších koncertních sálů ve Francii a domovem Orchestre de Paris.

Zajímavostí je, že design interiéru je inspirován myšlenkou „hory zvuku“, kdy jsou sedadla uspořádána v terasách kolem jeviště, což vytváří mezi hudebníky a publikem intimní atmosféru. Akustika sálu, navržená odborníkem Yasuhisou Toyotou, je jednou z nejlepších na světě a bylo jí dosaženo pomocí pokročilých akustických modelovacích technik. Další méně známou skutečností je, že střecha budovy je přístupná veřejnosti a nabízí panoramatické výhledy na Paříž.

National Centre for the Performing Arts, Peking, Čína

National Centre for the Performing Arts v Pekingu, známé také jako Velké vejce, je moderní architektonický zázrak navržený francouzským architektem Paulem Andreuem. Andreu byl rovněž realizátorem známé pařížské Archy ve čtvrti La Défense.

Kulturní centrum, otevřené v roce 2007, se skládá z operního domu, koncertního sálu a divadla, což z něj činí jeden z největších komplexů pro scénická umění na světě. Budova je obklopena umělým jezerem, což vytváří dojem, že se vznáší na vodní hladině. To ostatně přineslo během realizace nejeden problém.

Jednou z unikátních vlastností stavby je skleněná kopule a titanový exteriér, který se výrazně mění podle denního světla a počasí. Akustika uvnitř byla navržena tak, aby poskytovala prvotřídní zážitek pro každé představení a interiéry jsou vybaveny nejmodernější technologií. Aby se dostali dovnitř, musejí návštěvníci projít podvodním tunelem, což přispívá k zážitku z návštěvy této impozantní stavby.

The Esplanade, Singapur

The Esplanade – Theatres on the Bay, otevřený v roce 2002, je moderní kulturní komplex v Singapuru, který se rychle stal jedním z nejvýznamnějších kulturních center Asie. Byl navržen místní architektonickou firmou DP Architects a britskou firmou Michael Wilford & Partners a jeho unikátní design připomíná durian – tropické ovoce, což komplexu ostatně vyneslo stejnojmennou přezdívku.

Esplanade, Singapur

Komplex zahrnuje dva hlavní sály: koncertní sál s kapacitou 1 600 míst a divadelní sál pro 2 000 diváků, oba známé vynikající akustikou a technologickým vybavením.

Na projektu spolupracují přední světoví odborníci na akustiku a Vltavská filharmonie bude vybavena nejmodernějšími technologiemi. Cílem je, aby každý tón zazněl s maximální čistotou a dynamikou. ,“ uvádí Martin Krupauer, vedoucí projektového týmu Vltavské filharmonie.
Martin Krupauer, vedoucí projektového týmu Vltavské filharmonie

Vltavská filharmonie, Praha, Česká republika

Ambicí Vltavské filharmonie je obohatit nejen kulturní scénu hlavního města, ale celé České republiky. Je koncipována jako nové národní centrum kultury a především hudebního umění. Plánovaná stavba, jehož srdcem bude koncertní sál světové úrovně, vyroste v těsné blízkosti řeky v pražských Holešovicích.

Vltavská filharmonie - střešní terasa

Architektonickou soutěž na návrh budovy vyhrálo renomované dánské studio BIG (Bjarke Ingels Group) známé inovativní a udržitelnou architekturou. Budova Vltavské filharmonie bude architektonickým skvostem, který odstartuje výraznou proměnu svého okolí – v současnosti jednoho z největších pražských brownfieldů. Architektonický návrh je inspirován vlnami řeky Vltavy, které se promítají do linií budovy. Pobytové terasy, které jsou umístěny na fasádě budovy, dovedou návštěvníky až na střechu a nabídnou prostor pro trávení volného času, vnímání rytmu města a jeho panoramatu. Cesty po terasách lemují kamenné a zelené prvky, které překlenují výškové rozdíly budovy a vytvářejí vizuálně obohacující zážitek.

Vltavská filharmonie - hlavní sál

„Vltavská filharmonie bude mít několik sálů různé velikosti a kapacity. Hlavní koncertní sál, který pojme až 1800 diváků, nabídne nový, od existujících pražských sálů odlišný hudební prožitek. Jde o akustickou kvalitu, vizuální ztvárnění, zajištění kontaktu mezi divákem a účinkujícími a mezi diváky navzájem. Špičková akustika je naší naprostou prioritou. Z tohoto důvodu na projektu spolupracují přední světoví odborníci na akustiku a Vltavská filharmonie bude vybavena nejmodernějšími technologiemi. Cílem je, aby každý tón zazněl s maximální čistotou a dynamikou,“ uvádí Martin Krupauer, vedoucí projektového týmu Vltavské filharmonie.

Projekt Vltavské Filharmonie se nyní nachází v pokročilých fázích projektování. Hlavní stavební práce by měly začít v roce 2027 a očekává se, že výstavba bude trvat přibližně pět let, do nichž je zahrnuta nejen výstavba samotné budovy, ale také úprava okolních veřejných prostranství a infrastruktury. Slavnostní zahájení provozu Vltavské filharmonie je naplánováno na rok 2032.

autor: Silvie Ulrichová
Spustit audio

Související