Bamberští symfonikové na Pražském jaru

6. červen 2014

Půvab připomínající pražské Hradčany a Malou Stranu i spleť českokrumlovských uliček ústích k řece - to je Bamberk. Bavorské město s bohatou historií, která návštěvníka oslovuje na každém kroku, podobně jako všudypřítomný Regnitz, přemostěný dvaadvaceti mosty a vytvářející několik ostrovů.

Vysíláme 9. června ve 20:00 hodin.

Na jednom z nich stojí dvacet let nová koncertní hala, která je sídlem proslulého orchestrálního tělesa - Bamberských symfoniků. Tělesa, kterému se léta dostává uznání po celém světě a loni i mimořádné finanční podpory zemské vlády a titulu Bavorská státní filharmonie. Osmašedesátiletá tradice orchestru zavazuje, i když počátky nebyly zrovna jednoduché. Těleso vytvořili hráči z německých divadelních orchestrů z Karlových Varů, Slezska a především z Prahy, z Německého filharmonického orchestru - hudebníci, kteří byli po válce odsunuti z českého území.

Proč se usadili zrovna v Bamberku, zůstává záhadou - snad jim připomínal Prahu. Pamětníci už neexistují, přestože se členství v orchestru dědí v rodinách už v druhé generaci. Bamberk neměl žádnou hudební tradici ani zázemí pro koncerty. Orchestr léta přebýval v odsvěceném dominikánském kostele.

Dnes je tam univerzita a nová koncertní hala má odpovídající akustiku i zázemí jak pro bohatě navštěvované abonentní koncertní cykly, tak pro natáčení, kterému se orchestr věnuje i v dnešní nepříznivé době. Zahraniční turné tělesa však zůstávají stejně početná jako v počátcích činnosti, nebo jich spíše přibývá - orchestr koncertuje po celém světě a 24. května vystoupili Bamberští symfonikové se svým šéfdirigentem Jonathanem Nottem na festivalu Pražské jaro.

Spustit audio