Bělohlávek diriguje Dvořáka a Martinů

6. únor 2015

Umělecká dráha Jiřího Bělohlávka přináší už celá desetiletí radost nejen skvělými koncerty, ale také řadou zajímavých, často jedinečných zvukových nahrávek.

Vysíláme 15. února ve 21:00.

V posledních letech byl jejich bohatý a početný soubor obohacen dvěma mimořádnými projekty, jež budou jistě i do budoucna důstojně reprezentovat symfonickou tvorbu našich skladatelů, obdivovanou celým hudebním světem. Jde o komplety symfonií Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů. Z dosavadních dirigentů se to před Jiřím Bělohlávkem podařilo pouze dvěma - Václavu Neumannovi s Českou filharmonií a Vladimíru Válkovi se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu.

Jiří Bělohlávek

Jiří Bělohlávek natočil všech šest symfonií Bohuslava Martinů se Symfonickým orchestrem BBC, v jehož čele působil v letech 2006 až 2012. Ještě dříve však začal vznikat komplet symfonií téhož skladatele s Českou filharmonií ve studiu vydavatelství Supraphon. Angličané však byli rychlejší! K dokončení české nahrávky naopak ještě nadále chybí 1. a 2. symfonie. Hned po nástupu do čela České filharmonie v roce 2012 začal natáčet symfonie Antonína Dvořáka.

03151471.jpeg

Projektu se pohotově ujal světový label Decca a během dvou let bylo nádherné album na světě, navíc ještě obohacené houslovým, klavírním a violoncellovým koncertem, pro Deccu samozřejmě neodmyslitelně za účasti světových sólistů - klavíristy Garricka Ohlssona, houslisty Franka Petera Zimmermanna a violoncellistky Alisy Weilerstein.

Náš nový cyklus přinese v devíti večerech (takový je počet Dvořákových symfonií) ještě komplet klavírních koncertů Bohuslava Martinů se sólistou Emilem Leichnerem a některé jeho kompozice kratších rozměrů. Základem každého večera však bude vždy provedení symfonií obou autorů, a to stejného pořadového čísla. I s vědomím, že každý z nich komponoval své symfonie v různých životních obdobích (Martinů například až jako zralý skladatel), nás jistě čekají večery se zajímavou a především různorodou tvorbou, v každém případě ovšem svědčící o mistrovství obou našich tvůrců.

V prvním večeru Jiřího Bělohlávka v neděli 15. února ve 21 hodin uslyšíme První symfonii c moll, zvanou Zlonické zvony, Antonína Dvořáka a První klavírní koncert a První symfonii Bohuslava Martinů.

Spustit audio