Britský muzikolog Graham Melville-Mason o skladateli Brittenovi

19. listopad 2013

Benjamin Britten (1913-1976) má v Británii ve veřejném povědomí pevnou pozici. Odkaz mnoha skladatelů poté, co zemřou, zažívá zvláštní periodu přechodného posmrtného zapomnění, která trvá někdy i deset či dvacet let. Jeho tohle nepostihlo.

Jeho hudba byla stále přítomna - a nadále je, říká britský hudebník, muzikolog, publicista a organizátor hudebního života Graham Melville-Mason v rozhovoru pro stanici Vltava, v němž vyjadřuje i svůj vztah k Brittenově hudbě a v němž vzpomíná na osobní setkání s ním.

03007756.jpeg

Graham Melville-Mason patří mezi příznivce, milovníky a znalce naší kultury, kteří jsou aktivní v Britské Dvořákově společnosti pro českou a slovenskou hudbu. Po léta ji vedl, později se stal jejím patronem a je v ní nadále činný. Bylo v posledních desetiletích asi málo případů hostování českých sólistů, komorních souborů a dirigentů na britských ostrovech, kdy by právě on nenápadně nestál v pozadí. Od roku 1990 je zároveň čestným poradcem festivalu Pražské jaro.

01031046.jpeg

Pochopitelně je však především znalcem reálií britského hudebního života – a tak první otázka, která k němu směřuje, zjišťuje, zda vidí nějakou podobnost mezi vilou Rusalka ve Vysoké u Příbrami, kde se cítíval doma skladatel Antonín Dvořák a kam veřejnost běžně nemůže, a Brittenovým domovem – domem Red House v Aldeburghu v hrabství Suffolk, který je možné navštívit jako muzeum.

autor: Petr Veber
Spustit audio