Byli jsme u toho. Závěr festivalu Hudební fórum Hradec Králové 2015

13. listopad 2015

Festival Hudební fórum Hradec Králové pořádá Filharmonie Hradec Králové ve spolupráci s Českým rozhlasem. Jeho snahou je vytvářet reprezentativní panorama děl 2. poloviny 20. století a počátku 21. století. Festival si již vydobyl své místo na české hudební scéně a je stále známější i v zahraničí. Jeho koncerty díky své atraktivitě i vysoké interpretační úrovni vysílá Český rozhlas v přímém přenosu nebo je přebírá Evropská vysílací unie (EBU) do své sítě.

Dramaturgie je postavena především na orchestrálních a velkoplošných dílech soudobých světových autorů, hudba je propojována s moderními technologiemi, světelným designem, s videem a digitální přenosovou technikou. Převážná většina skladeb zní na festivalu v českých premiérách. V minulých letech se na festivalu Hudební fórum Hradec Králové představily takové osobnosti světové hudby jako Krzysztof Penderecki, David Geringas, Taťjana Grinděnko, Vladimir Tarasov, Lauren Flanigan.

Rozhovor s ředitelem Filharmonie Hradec Králové Václavem Dernerem, prezidentem festivalu, zároveň šéfredaktorem stanice Vltava Českého rozhlasu Lukášem Hurníkem a Markem Hrubeckým, dramaturgem Filharmonie Hradec Králové i samotného festivalu vám přináší Wanda Dobrovská.

03511764.jpeg
autor: Josef Zedník
Spustit audio