Čekám potomka a poslouchám klasiku. Zvýším tak IQ svého dítěte?

11. prosinec 2022

Mnohé maminky se poprvé setkávají s muzikoterapií. Jak je to s tím Mozartem? Byl to bezesporu génius. Opravdu ale poslech jeho hudby zajistí nadprůměrně inteligentní dítě? Nebo je to jen další z mýtů?

 

Vztah mezi člověkem a hudbou se začal zkoumat v dobách Pythagora. Podrobnou analýzu jsme udělali za vás. Vy se jen pohodlně usaďte, pusťte si příjemnou hudbu a můžete se ponořit do textu.


Zvuk je téměř všudypřítomný a většina z nás si naprosté ticho ani neumí představit. Sluch se vyvíjí už v prenatálním stádiu a nastávající rodičové prožívají nejednu radostnou chvilku, když jejich nenarozené miminko začíná reagovat na zvuky v okolí. Při usínání je to právě sluch, který zůstává nejdéle aktivní. Zvuk je schopen vyvolat více emočních reakcí než například zrak, navíc jsme schopni na něj reagovat bez prodlevy.

Co Čech to muzikant?!

Písně a hudba provází většinu z nás od dětství. Malá miminka chlácholíme a uspáváme prostřednictvím ukolébavek a písniček. Děláme to tak nějak automaticky a přirozeně. S trochou nadsázky můžeme říct, že i revolucí jsme se prozpívali. Skoro to vypadá, že hudba je v nás Češích geneticky zakódována. Pro ilustraci můžeme zmínit dobovou statistiku z roku 1770. V ní najdeme údaj, že na Starém Městě pražském zhruba v každém pátém domě žil člověk, který měl hudbu jako své povolání.

Hudba léčí
Muzikoterapie je v dnešní době součástí psychoterapie a její léčebné účinky na organismus jsou vědecky podloženy. I tato mince má dvě strany a nutno zmínit, že špatně vedená terapie hudbou může ublížit. Hudba a medicína potvrdily své partnerství po 2. světové válce při péči o válečné veterány. Hudba fungovala jako neinvazní analgezie a podpůrný prostředek pro rekonvalescenci v ošetřovatelství.

Většina maminek začíná komunikaci se svým miminkem poté, co se o jeho zrození dozví. Odborníci i laici se shodují na tom, že na tvorbu takotéto vazby není nikdy dost brzy. Je obecně známo, že už v prenatálu je dítě schopno do určité míry vnímat a následně zpracovávat vjemy z okolí. Od šestého měsíce v děloze miminko slyší a dokonce vykazuje minimální schopnost zapamatování se a učení. Zpíváte miminku? Dobře děláte. Zpěv uklidňuje, nejen vás, ale i dítě v bříšku. Dítě je navíc schopno, utvořit si paměťovou stopu, což vy oba oceníte po narození. Těhotné ženy by se však měly vyhnout rockové a metalové hudbě.

Co na to psycholog?
O názor jsme poprosili také odborníka Filipa Smolíka z Psychologického ústavu Akademie věd.
Dnes bezpečně víme, že děti v děloze slyší už asi od 26.-28. týdne těhotenství, i když zpočátku děti reagují jen na poměrně hlasité podněty. Zhruba od 32. týdne je zřejmé, že hudební podněty upoutávají pozornost nenarozených dětí na delší dobu, což se dá poznat ze zpomalení jejich srdeční frekvence. Víme také dobře, že děti si pamatují podněty často slýchané před narozením i poté, co se narodí: týká se to zejména melodiky a tempa, které jsou v děloze dobře rozeznatelné. Raná zkušenost s hudbou tedy může dětem už před narozením zprostředkovávat zajímavé podněty, které jsou jim podle všeho příjemné. Poslech klasické hudby z vašeho dítěte neudělá génia ani mu nevylepší rozumové schopnosti, ale určitě může přispět k jeho pohodě a budování vztahu k hudbě,“ uvádí Filip Smolík.


Jak to je s tím Mozartem?


Často skloňovaný je tzv. Mozartův efekt, který hovoří o pozitivním vlivu Mozartovy hudby na kognitivní funkce jako je učení nebo paměť. V této oblasti vznikla a stále vzniká celá řada odborných studií. Jisté je to, že přínos hudby (nejen té, kterou zkomponoval Mozart) je pozitivní. Pokud se člověk hudbě věnuje nejen pasivně, poslechem, ale i aktivně, zlepšuje své mozkové funkce, prostorovou orientaci nebo matematické schopnosti. Studenti hudby lépe rozumí psanému textu, lépe se vyrovnávají s úzkostmi. Hodit se může i to, že mají vyšší sebevědomí. O příznivém vlivu hudby na plod v těle matky ví své ve Filharmonii Brno. Tam se od roku 2014 pravidelně konají koncerty pro těhotné ženy. Tento nápad měla přímo ředitelka Marie Kučerová. Více ke koncertům pro těhotné ženy nám řekla vedoucí PR a marketingu Filharmonie Brno Kateřina Konečná:
Program se stále mění, nehrajeme stejné skladby, ale obecně hudbu baroka a klasicismu s tím, že na koncertě nezní jen dílo zmiňovaného Mozarta. Slovem provází muzikoterapeutka, která nastávajícím rodičům vysvětluje, jak využít klasické hudby k příznivému vývoji dítěte nejen po narození, ale i před ním. Při koncertu máme také hudební workshopy, na kterých se naše lektorky starají o děti od tří let. To proto, že na koncert často přicházejí rodiče, kteří čekají druhé dítě a tak nám to prvorozené při koncertu svěří.

Vyzkoušejte na vlastní uši účinky klasiky!
Nemusíte platit prémiové verze aplikací nebo se nechat vyrušovat všudypřítomnou reklamou. Připravili jsme pro vás a vaše miminko mimořádný výběr toho nejlepšího. Nerušený proud muzikoterapie. Příjemný poslech přeje stanice Český rozhlas D-dur.


  

 

 

autor: Silvie Ulrichová
Spustit audio