Česká filharmonie pořádá Poctu Gustavu Mahlerovi

30. červen 2010

Pocta Gustavu Mahlerovi v programech České filharmonie zahrnuje na začátku léta tři koncerty dirigované Christophem Eschenbachem. Na sobotu a neděli 3. a 4. července připravili pořadatelé hostování Šlesvicko-holštýnského festivalového orchestru, na středu 7. července pak Eschenbach naplánoval program přímo s Českou filharmonií.

Projekt Pocta Gustavu Mahlerovi vyvrcholí v pražském Rudolfinu v jubilejní den 150. výročí narození skladatele jejich večerním koncertem, při němž zazní Mahlerova 2. symfonie Vzkříšení. S orchestrem a s Českým filharmonickým sborem Brno spoluúčinkují sólistky Simona Houda Šaturová a Yvonne Naef. Koncert v přímém přenosu vysílá stanice Vltava.

00877910.jpeg

Mezinárodní mládežnické těleso pracující při letním Šlesvicko-holštýnském festivalu v severním Německu přiváží s Eschenbachem do Prahy v rámci svého turné Mahlerovu První a Pátou symfonii. Vedle toho ještě při obou večerech zazní také Mahlerovy písně na texty Friedricha Rückerta, a to v podání barytonisty Matthiase Goerna.

Šlesvicko-holštýnský festivalový orchestr tvořený stovkou hráčů více než 30 národností ve věku do 26 let účinkuje v těchto dnech také v dalších městech, kde Mahler působil, totiž v Budapešti a Hamburku, a navíc i ve Wiesbadenu, v Krakově a na domovském festivalu v Lübecku. S myšlenkou vytvořit takové mezinárodní těleso mladých přišel na konci 80. let Leonard Bernstein, který zřídil při festivalu na zámku Salzau Orchestrální akademii. S mladými hudebníky tam každoročně pracují nejvýznamnější dirigenti. Eschenbach je šéfdirigentem tělesa.

Další částí pražské Pocty Gustavu Mahlerovi má být napřesrok v květnu 2011, kdy se připomíná sto let od umělcova úmrtí, uvedení jeho Osmé symfonie. Na festivalu Pražské jaro zazní v nastudování 600 českých a německých umělců pod Eschenbachovou taktovkou na neobvyklém místě, v obrovité vysočanské aréně využívané pro sport a pro rockové koncerty. Má to být pražská obdoba hamburského projektu Mahler pro každého.

Gustav Mahler se narodil v Kalištích u Humpolce před 150 lety - 7. července 1860. Zemřel ve Vídni 18. května 1911.

autor: Petr Veber
Spustit audio