Česká hudba světu

24. duben 2021

Každý pátek od 19:00 reprízujeme na stanici D-dur archivní hudebně publicistické pořady. Čeká nás mimo jiné i portrét letošního jubilanta Jana Nováka.

Rok 2009 patřil v redakci hudební publicistiky a vzdělávání velkému projektu: každý týden se v šedesátiminutové relaci připomínaly velké hudební osobnosti, které šířily slávu české hudby ve světě.

J.B.Foerster v rozhlasovém studiu

Pod titulem Česká hudba světu se v programové řadě Euphonia objevovaly pořady, připravené předními odborníky na daná témata – např. o Josefu Bohuslavu Foestrovi psal dr. Jan Králík, o Janáčkovi muzikolog Jiří Zahrádka, téma Antonína Dvořáka jako světoobčana a přitom Čecha pojednala Jitka Slavíková, která se Dvořákem léta zabývá, podobně jako Olga Mojžíšová Bedřichem Smetanou.

Josefu Sukovi se věnovala Jana Vojtěšková, Olga Zuckerová připravila pořad o životě virtuóza Jana Ladislava Dusíka, rodině Bendů se věnovali Zdeňka a Jiří Pilkovi, Eva Vítová připomněla Petra Ebena atd. Hudební publicistka a muzikoložka, autorka hudebně – historických místopisů Domovem hudby a řady dalších titulů a rozhlasových pořadů Ludmila Vrkočová ( 29.4.1937 – 1.4.2021) se ve svém pořadu v rámci zmíněného cyklu zaměřila na rodáka z Nové Říše na Moravě, „latiníka v exilu“ Jana Nováka, od jehož narození uplynulo letos 8. dubna přesně 100 let.

Spustit audio