Česká mše vánoční v podání SOČR ve Studiu 1

9. prosinec 2015

Advent je doba, kdy bychom se měli více než kdy jindy oddat klidu, pohodě, radosti, hezkým duchovním i uměleckým zážitkům. A k takovým nepochybně patří i Česká mše vánoční od Jakuba Jana Ryby v podání Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Dirigent Vojtěch Spurný připravil novou edici Rybovy mše se snahou přiblížit se co možná nejvěrněji originálu. Vycházel při tom z nejstaršího dochovaného opisu sklady, z rukopisného souboru hlasů uloženého v Českém muzeu hudby.

Vedle rozhlasových symfoniků se na provedení v pátek 4. prosince podíleli sopranistka Michaela Šrůmová, mezzosopranistka Markéta Cukrová, tenorista Václav Čížek, basista Jaromír Nosek a vokální ansámbl Cappella Mariana pod vedením Vojtěcha Semeráda.

Rybovka zazní po celé Evropě

Záznam koncertu odvysílá v neděli 20. prosince od 15 hodin Český rozhlas Vltava.

Svěží, radostnou a jindy zase poklidně meditativní hudbu České mše vánoční, kterou jeden z nejvzdělanějších kantorů své doby, Jakub Jan Ryba komponoval roku 1796, uslyšíte společně s posluchači zahraničních rozhlasů v Německu, Velké Británii, Španělsku, Finsku, Švédsku, Dánsku, Rumunsku, Maďarsku, Bulharsku, Rakousku, Kanadě a Portugalsku. Ti všichni se totiž připojují k Vánočnímu dni Euroradia.

autoři: Jitka Novotná , ert
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.