Chopinův festival v Mariánských Lázních čekají změny

20. srpen 2008

Chopinovu společnost vede od letoška po klavíristovi Ivanu Klánském jeho žák Martin Kasík. Letní festival, který sdružení spolu s městem a krajem pořádá v Mariánských Lázních, čekají od příštího padesátého ročníku proměny. Také v jeho čele stojí mladý muž - Ondřej Valenta.

"Založíme festivalový orchestr, v němž se setkají přední čeští sólisté a komorní hráči," řekl Kasík na stanici Vltava v pořadu Telefonotéka, který jsme vysílali 18. srpna živě z dějiště letošního festivalu. V příležitostném, zhruba čtyřicetičlenném tělese by se tak podle něj mohl příští rok v srpnu sejít výkvět české klasické hudby. Vedle toho ovšem bude pokračovat i spolupráce se Západočeským symfonickým orchestrem, sídlícím v těchto lázních.

Nové dramaturgické podněty hovoří o výraznějším reflektování Chopina nejen jako skladatele, ale i jako interpreta. Bude se tedy víc hrát hudba jeho současníků a dojde zřejmě i na rekonstrukci některých jeho vystoupení. Rozšířit se mají také doprovodné akce, aby město skutečně v srpnu festivalem žilo a aby se do něj - slovy pořadatelů - vrátila intelektuální a společenská úroveň. Přehlídka se navíc prodlouží z dosavadního týdne na deset dní.

"Jubilejní ročník chceme pojmout slavnostně," prohlásil Kasík. Jako důstojná připomínka 160. výročí úmrtí Fryderyka Chopina (1810 - 1849) by mělo napřesrok v Mariánských Lázních při festivalu zaznít Mozartovo Rekviem. Ve výroční den 17. října se pak zřejmě tato hudba rozezní péčí Chopinovy společnosti v Praze. Martin Kasík by si přál, aby to bylo například ve Svatovítské katedrále na Hradě.

Současný Dům Chopin na mariánskolázeňské Hlavní ulici je někdejším penzionem U bílé labutě, kde Chopin pobýval v roce 1836. Ve stejném hotelu bydlela i rodina Wodzinských, s jejichž dcerou se zasnoubil; ze sňatku však později sešlo.

Památník tam od roku 1960 spravovala a opět spravuje česká Chopinova společnost, založená v Mariánských Lázních o rok dříve pod patronací tehdejšího nejvýznamnějšího interpreta Chopinovy hudby, pedagoga AMU Františka Raucha. Jako občanské sdružení s právní subjektivitou byla Společnost Fryderyka Chopina znovu zaregistrována v červnu 1997.

autor: Petr Veber
Spustit audio