Concept Art Orchestra a Graz Composers Orchestra: Streamujte koncert sloučeného mezinárodního big bandu

12. leden 2018

Poslechněte si záznam vystoupení jazzového tělesa, které vzniklo spojením českého Concept Art Orchestra a rakouského Graz Composers Orchestra. ČRo Vltava ho zaznamenal 22. října 2017 v pražském klubu Jazz Dock. Diriguje Edward Partyka.

Na třetí koncert ze své letošní série si big band Concept Art Orchestra pod vedením trumpetistky a skladatelky Štěpánky Balcarové přizval hned několik zahraničních hostů. V první řadě Edwarda Partyku, původem amerického pozounistu, skladatele, aranžéra a pedagoga, známého mj. z působení ve Vienna Art Orchestra nebo New Art Orchestra.

Tři vítězné kompozice skladatelské soutěže pro jazzový big band. Poslechněte si záznam premiéry v podání Concept Art Orchestra

Concept Art Orchestra – Skladatelská soutěž Karla Krautgartnera 2017 (2. ročník)

Druhý ročník Skladatelské soutěže Karla Krautgartnera o nejlepší kompozice pro jazzový big band vyvrcholil 27. listopadu 2017, kdy na veřejném koncertě v karlínském Studiu A Českého rozhlasu uvedl Concept Art Orchestra v premiéře mj. tři vítězné skladby. Záznam večera si můžete poslechnout na ČRo Vltava 14. prosince od 21.00.

Partyka s českým big bandem spolupracoval již vícekrát. Tentokrát se zhostil dirigentské role a do programu koncertu přispěl svou vlastní kompozicí The Summer of My Discontent (Summer in My Disco Tent) a převzatou Traveller’s Waltz.

„Další hosté projektu tvořili hned celou polovinu standardně sedmnáctičlenného tělesa,“ přibližuje obsazení Balcarová.

„Šlo převážně o rakouské hráče – studenty i absolventy hudební akademie v rakouském Grazu, kteří jsou ale především členové Graz Composers Orchestra, uskupení zaměřeného na tvorbu současných autorů podobně jako Concept Art Orchestra.“ Zahraniční jazzmani tedy pro tuto příležitost nahradili část českého ansámblu a dotvořili tak mezinárodní big band.

Štěpánka Balcarová: Jazzová trumpetistka, skladatelka a držitelka Ceny Anděl

Štěpánka Balcarová – trumpetistka a skladatelka v kapelách Concept Art Orchestra a Inner Spaces

V dopoledním vysílání jsme přivítali jednu z představitelek silné třicátnické generace českých jazzmanů, Štěpánku Balcarovou. Znát ji můžete jako jednu ze skladatelek skupiny Prague Six, jako vedoucí Concept Art orchestru, jako trumpetistku kapely Inner Spaces, se kterou za poslední album získala v roce 2013 prestižní cenu Anděl za nejlepší jazzové album v kategorii Jazz & Blues.

Několik z nich přivezlo také vlastní skladby (Jakob Helling), případně výrazné úpravy popových písní (Ursula Reicher). České autory reprezentovala Balcarová (Ping Pong Ping), Jan Jirucha (František Vláčil), Luboš Soukup (Bewitched Waltz) či Vít Křišťan (Flown Away), členové skladatelského uskupení The Prague Six.

Repertoár, nabízející průřez tvorbou současných českých a rakouských autorů píšících pro obsazení jazzového big bandu, provedl smíšený orchestr 22. října 2017 v pražském klubu Jazz Dock a následující den ještě přímo v Grazu.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio