Před 50 lety začalo vysílat Euroradio. Slavnostní koncert uvádíme 27. listopadu

27. listopad 2017

Výměna koncertů a oper mezi rozhlasy v evropském a celosvětovém měřítku díky síti EBU začala před 50 lety.

Slavnostní koncert k tomuto výročí se uskuteční v pondělí 27. listopadu opět v Londýně. Jeho přímý přenos, který na Vltavě začne ve 20.00 hodin, doplní odpolední Reflexe, v nichž se hovoří o historii tohoto fenoménu a o českém přispění do této virtuální evropské koncertní síně.

Místo: Queen Elizabeth Hall v Londýně. Datum: 27. listopadu 1967. Moderátor BBC vítá posluchače ve Velké Británii a jeho slova znějí v domácnostech dalších čtrnácti zemí Evropy. Zahajuje tím hudební výměna, která tvoří jednu z páteří Evropské vysílací unie (EBU).

Skladatel a dirigent Benjamin Britten a tenorista Peter Pears v roce1964

Na úvod tehdy zazněl Braniborský koncert č. 4 Johanna Sebastiana Bacha, který přednesl English Chamber Orchestra pod vedením britského skladatele a dirigenta Benjamina Brittena. Následoval smyčcový kvartet „Císařský“ od Josepha Haydna v podání smyčcového kvarteta Amadeus.

Po přestávce přišla na řadu Mozartova Koncertantní symfonie pro housle, violu a orchestr Es dur, K 364. Večer vyvrcholil provedením Brittenova Nocturna, kde tenorový part přednesl Peter Pears, provedení opět řídil sám skladatel. Ukázky ze záznamu tohoto koncertu, mimochodem ve špičkové kvalitě, uslyšíte v hudebních Reflexích ve 13.00 a v repríze ve 23.00 hodin.

Smyčcové kvarteto Amadeus (1973)

O 50 let později: Slavnostní večer se koná v londýnském LSO St. Luke – Music Education Centre a vystoupí na něm BBC Concert Orchestra pod vedením rakouského dirigenta Johannese Wildnera. Program zahájí skladba objednaná u Dobrinky Tabakové – skladatelky bulharského původu žijící v Anglii, která je rezidenční skladatelkou BBC Orchestra.

O svých inspiracích hovoří Tabakova o přestávce koncertu. Program bude ve znamení mladých interpretů: třiadvacetiletá americko-korejská houslistka Esther Yoo a stejně starý talentovaný norský violista Eivind Holtsmark Ringstad vystoupí v Mozartově Koncertantní symfonii. Brittenovo dílo „A Time there was“ na anglické nápěvy odkazuje k prvnímu koncertu a velké osobnosti anglické hudby.

Logo

Posluchačům stanice Vltava i dalších rozhlasů Euroradia se naskytne příležitost slyšet umění klavíristy Pavla Kolesnikova. Když před třemi lety debutoval ve Wigmore Hall, britský deník The Telegraph označil jeho vystoupení za „jednu z nejpamátnějších událostí, jichž byl Londýn na chvíli svědkem“. Eurorádio nechalo své posluchače hlasovat o koncertě, který tento osmadvacetiletý ruský umělec na úplný závěr večera zahraje, a hlasování vyhrál Beethovenův Klavírní koncert č. 5 Es dur, op. 73, „Císařský“. Pavel Kolesnikov jej nazval „Bohem mezi všemi klavírními koncerty“.

Mezinárodní hudební výměna programů Eurorádia přináší každoročně 3–4 tisíce koncertů. Koncertní sezona se skládá z oper, symfonických a komorních koncertů, speciálních dnů, jako je Vánoční, Velikonoční, Jazzový atd. a Český rozhlas na ní pravidelně už 24. rok participuje dramaturgií, která nabízí výjimečné hudební události, mladé a špičkové umělce a podněcuje ke vzniku nových kompozic.

Spustit audio