Concertino Praga vyhráli bratři

10. únor 2009

Mezinárodní rozhlasovou soutěž mladých hudebníků Concertino Praga vyhráli bratři Matouš a Šimon Michalovi, studenti pražské konzervatoře. Absolutní vítězové, z nichž jednomu bylo a druhému bude šestnáct, obsadili první místo jako houslové duo. Na jaře je s dalšími mladými interprety čeká koncert laureátů v Rudolfinu, plánovaný na 14. června, a pak účast na Jihočeském festivalu Concertino Praga, kdy se představí v Jindřichově Hradci, Bechyni, Českém Krumlově a Třeboni. Český rozhlas jim natočí a vydá CD a stanice Vltava bude s mikrofony jak při přímém přenosu v pražské Dvořákově síni, tak potom pro záznamy na jihu Čech. AUDIA UVNITŘ

Ve 43. ročníku soutěže porota posuzovala 8. února čtrnáct nahrávek z osmi zemí - Bulharska, České republiky, Estonska, Litvy, Polska, Portugalska, Ruska a Řecka. Snížení věkové hranice z 19 na 16 let (přičemž jeden z členů souboru mohl dosáhnout maximálně osmnáctého roku) shledali pořadatelé jako výhodu pro mladší, kteří předtím údajně neměli mezi staršími a zkušenějšími tolik šancí. Zároveň však tato změna přinesla v porovnání s dosavadními ročníky viditelně menší účast, protože neumožňuje soutěžení studentů nižších ročníků konzervatoří. Concertino Praga chce proto do budoucna hledat kompromisní řešení.

"Navrhuji rozdělení soutěže na dvě kategorie - do šestnácti a do devatenácti let," řekl na tiskové konferenci violoncellista Jiří Bárta, předseda poroty. Duo bratrů Michalových pro něj bylo podle jeho slov téměř zjevením. "Byli zvoleni jednohlasně," prohlásil.

Porota v této soutěži posuzuje nahrávky, a to anonymně. Českou republiku reprezentovaly tři snímky, vítězné z národní soutěže Concertino Praga, jejíž výsledky byly známy v lednu. Mezinárodního úspěchu dosáhlo i kvarteto ZUŠ B. Jeremiáše z Českých Budějovic (Anežka Vargová, Zdeňka Hanzlíková a Klára škodová - flétny, Barbora brabcová - klavír), které ve své kategorii obsadilo první místo, a trio ze ZUŠ v Týništi nad Orlicí, které získalo ve své kategorii čestné uznání.

Čtyřiačtyřicátý ročník Concertina Praga se v roce 2010 uskuteční ve hře na housle, violoncello, klavír a klasickou kytaru.

autor: Petr Veber
Spustit audio