Čtyři hudební zastavení Libora Peška

14. červenec 2013

Cyklus věnovaný letošním 80. narozeninám významného českého dirigenta.

Ve čtyřech nedělních večerech se seznámíme se základními etapami dosavadní dirigentské dráhy přední osobnosti hudebního života u nás i ve světě - Libora Peška. Cyklus Čtyři zastavení je připravován k červnovým 80. narozeninám tohoto našeho předního muže taktovky, a to pro nedělní večerní pořad stanice Český rozhlas Vltava CD Laser. V tom prvním poznáme výtečné nahrávky ještě mladého muže, jež pořídil se svými ansámbly - Komorní harmonií Praha a Komorní filharmonií Pardubice. Poslouchejte Vltavu v neděli 30. června ve 21 hodin.


Když vyprávím o Peškovi, mám týž pocit, jako vždy, když se mluví o velkém umění: že to podstatné a nejkrásnější nelze vyslovit, že to je nepostižitelné.
Jan Klusák

Slova předního současného českého hudebního skladatele dobře vystihují obtížnost charakterizovat uměleckou osobnost Libora Peška a základní rysy jeho umění. Je to již více než šedesát let, kdy započalo přátelství a následující hudební spolupráce obou těchto mužů. V červnu letošního roku se Libor Pešek v plné svěžesti a uprostřed aktivní umělecké práce dožil osmdesátky. A právě takovéto jubileum, pro všechny jeho bližší přátele a kolegy, ale i pro tisíce jeho posluchačů neuvěřitelné, evokuje pohled na jeho dosavadní koncertní dráhu. Je velmi zdařilá a znamená mnohem více než obraz kariéry jednoho umělce.

Libor Pešek

Při reminiscencích nemůžeme pominout jeho raketový nástup, který se odehrál v čele nového, zajímavého a po všech stránkách progresivního ansámblu dechových nástrojů Komorní harmonie. Už v těch dobách počátků byl vnímán jako zajímavá a výjimečná dirigentská osobnost. Krátce nato založil Sebastian orchestr a začal se objevovat za pulty našich i zahraničních orchestrů - trvalý úvazek měl u dnešní Severočeské filharmonie v Teplicích a u dvou orchestrů v Holandsku. Z mnoha hledisek zdařilá byla jeho éra v Pardubicích včele tamější nově vzniklé Komorní filharmonie. Potom už přišla vesměs velká tělesa - Slovenská filharmonie a konečně i pevný úvazek v České filharmonii. Desetiletá éra v čele Královské liverpoolské filharmonie je dnes jak tam, tak i u nás doma považovaná za legendární. V současné době je možno jej často vídat v čele Českého národního symfonického orchestru. Vedle těchto stálých úvazků Libora Peška znají posluchači nejen u nás doma, ale po celém světě - ta řada světových těles, s nimiž pracoval, je úctyhodná.

02366741.jpeg

Takovýto "etapový" pohled na dosavadní uměleckou dráhu Libora Peška sleduje i náš nový cyklus, který je připravován pro nedělní pořad na stanici Český rozhlas Vltava CD Laser. Nese název Čtyři hudební zastavení Libora Peška. Každé bude symbolizovat jedno dirigentovo umělecké období. Jeho náplň symbolizují názvy jednotlivých večerů - Komorní harmonie a Komorní filharmonie, Česká a Slovenská filharmonie, Královská filharmonie a Léta zralosti. V každém nás čekají reprezentační nahrávky, jež nám osobnost Libora Peška představí v celé své šíři.

Spustit audio