Den s Jeanem Sibeliem

4. prosinec 2015

Pořady Hudební galerie a Slovo o hudbě věnujeme finskému skladateli, od jehož narození právě tento den uplyne 150 let.

Vysíláme 8. prosince ve 12:10 a 17:00.
Videopřenos vysíláme 18:00.

Čtěte také

V den, kdy se připomíná 150 let od narození Jeana Sibelia, tedy 8. prosince, zní na stanici Vltava jeho hudba ve větší míře než jindy. V pořadu Slovo o hudbě se navíc podíváme do míst, kde žil.

Finský skladatel Jean Sibelius je v dějinách evropské hudby vnímán jako samorostlý tvůrce stojící na pomezí romantismu a moderny, tvůrce navíc výrazně ovlivněný severskou literaturou, zejména eposem Kalevala. Jeho hudba se stala od 90. let 19. století symbolem boje za nezávislost a svobodu Finska - podstatným způsobem vyjádřila a současně podpořila snahu Finů po národním sebeurčení. Finsko bylo po sedm století ovládáno Švédy a pak po celé 19. století carským Ruskem. Samostatnost získalo v roce 1917.

Dlouhá desetiletí Jean Sibelius žil mimo centrum, čtyřicet kilometrů severně od Helsinek, dva kilometry od městečka Järvenpää, kde je železniční stanice. Bílý dřevěný dům Ainola, nesoucí jméno jeho ženy, je dnes jeho muzeem. Oba jsou na pozemku pohřbeni. Skladbou, která se jako rozepsaná stěhovala spolu s ním a s rodinou v roce 1904 z Helsinek na venkov, byl jeho Houslový koncert...

Svědectví potvrzují, že do domu Ainola přicházeli četní hosté. Když si s návštěvou Sibelius mohl zajímavě pohovořit, býval spokojený. Přicházeli však i bohatí lidé, kteří si neuvědomovali svou bezvýznamnost. Po takové návštěvě unavený starý muž jen rezignovaně usedal do křesla, aby si s úlevou zapálil své havanské cigáro... Historek z Ainoly je víc. Patří k nim i informace týkající se zeleného krbu připomínajícího prý skladateli tóninu F dur. Když se komponování nedařilo, končily notové rukopisy právě v něm...

Čtěte také

Den s Jeanem Sibeliem dá zaznít zejména jeho symfonické tvorbě, která je ostatně na programu i v některých dalších blízkých dnech. A na webu Klasika se 8. prosince navíc objeví přímý videopřenos koncertu, jehož sólistou bude čerstvý vítěz Sibeliovy houslové soutěže - koncertu, který se jako audio do vysílání dostane o týden později.

Spustit audio