Dirigent Netopil chystá Salome, Idomenea a Káťu Kabanovou

11. září 2009

Šéfdirigentem orchestru pražského Národního divadla se stal Tomáš Netopil - mladý umělec, který v posledních letech v hudebním dění vzbuzuje v tuzemsku velké naděje. Směle koncipovaný inaugurační koncert, jímž se 10. září současně se zahájením sezóny ujal svého postu, obsáhl Dvořákovu Anglickou symfonii a oratorium Gilgameš od Bohuslava Martinů.

Netopil je v Evropě úspěšný jak v symfonickém, tak v operním repertoáru. Chystá v Národním divadle v polovině listopadu koncertně Straussovu Salome a v lednu koncert Mozartovy narozeniny, na jaře potom scénicky Mozartova Idomenea a pak ještě v červnu Janáčkovu Káťu Kabanovou. Současně se objevuje i u našich orchestrů. S Pražskými symfoniky pořídil při loňském koncertě k 28. říjnu živý snímek Smetanovy Mé vlasti.

V této sezóně se Netopil opět objeví rovněž v zahraničních operních divadlech - ve Valencii má řídit Prodanou nevěstu, v Turíně Idomenea, ve Florencii bude 1. dubna 2010 dirigovat Janáčkovu Glagolskou mši a pak vystoupí v Praze s Českou filharmonií... V další sezóně uvede v Semperově opeře v Drážďanech Rusalku a v pařížské Opera National Janáčkovu Káťu Kabanovou. A v červnu 2012 ho čeká debut s orchestrem lipského Gewandhausu...

V rozhovoru pro stanici Vltava čtyřiatřicetiletý dirigent řekl, že bude v Národním divadle klást důraz i na uvádění koncertů. V této sezoně jinak bude mimo jiné opakovat Mozartovu operu La finta giardiniera, kterou nastudoval loni na podzim, a bude řídit reprízy jeho opery Figarova svatba, jejíž inscenaci nyní převzal. Opera a koncert se podle něj doplňují. Nedává ani jednomu zásadní přednost.

autor: Petr Veber
Spustit audio