Dirigent Valerij Gergijev v Brně

13. listopad 2013

Pro závěrečný koncert festivalu Moravský podzim 2013 získali brněnští pořadatelé Londýnský symfonický orchestr s jeho šéfdirigentem Valerijem Gergijevem, současně také šéfem Mariinského divadla v Sankt Petěrburku - Petrohradu.

Program v Janáčkově divadle, očekávaný a přijatý jako jedna z hlavních událostí tuzemského koncertního života, byl 8. listopadu plně věnován hudbě Hectora Berlioze.

Světoznámý umělec, v tomto roce v květnu šedesátiletý, přivezl Berliozovu Fantastickou symfonii a předehru Waverley a s mezzosopranistkou Karen Cargill jako sólistkou i jeho písňový cyklus Letní noci.

03001600.jpeg

Valerij Abisalovič Gergijev je šéfdirigentem petrohradské opery, někdejšího carského divadla, již celé čtvrtstoletí a generálním i uměleckým ředitelem jen o několik málo let méně. Mariinské divadlo, za sovětské éry známé také jako Státní divadlo S. M. Kirova, se pod vedením Valerije Gergijeva stalo v devadesátých letech s nově připomínanou tradicí nejen umělecky prestižní domácí scénou, ale současně také magnetem západních pódií a protagonistou kultovních nahrávek ruské hudby, zvláště řady kompletních oper.

Šéfdirigentem London Symphony Orchestra se Gergijev stal v roce 2005. Vedle toho a vedle hostování po celém světě působil a působí pravidelně v Rotterdamu i v Metropolitní opeře v New Yorku.

Před brněnským koncertem poskytl rozhovor České televizi.

autor: Petr Veber
Spustit audio