Dmitri Hvorostovsky na MHF Český Krumlov – záznam části tiskové konference

30. červenec 2012

Světově uznávaný ruský barytonista Dmitri Hvorostovsky zahájil v pátek 20. července svým pěveckým recitálem 21. mezinárodní hudební festival Český Krumlov.

Za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu řízeného Konstantinem Orbelianem přednesl v Pivovarské zahradě árie, operní scény a písně Vincenza Belliniho, George Bizeta, Antona Rubinštejna, Giuseppa Verdiho a dalších.

02679745.jpeg

Nedávno vyznamenaný časopiseckou cenou Opera News Awards, rodák ze sibiřského Krasnojarsku, oslaví letos v polovině října padesátiny - a to je jistě chvíle pro bilancování jeho dosavadní zářivé umělecké kariéry. U příležitosti předání této prestižní ceny o něm obávaná newyorská kritička Louise Guintherová napsala:„Barytonistovou ochrannou známkou jsou stříbrná hříva, tmavý intenzivní pohled a široká ramena, z nichž vyzařuje sex-appeal. Ale nalezneme tu i jistou neprobádanou vznešenost v jeho chůzi, vzezření vrozené důstojnosti, autority a pýchy, které doplňují komplexnost jeho osobnosti“.
V roce 1989 zvítězil Dmitri Hvorostovsky ve světové pěvecké soutěži v Cardiffu, kde byl přemožitelem velšského barda Bryna Terfela. V České republice se představil s velkým úspěchem v minulosti již několikrát, a to jak na operních a písňových recitálech, tak ve speciálním představení opery Evžen Oněgin ve Státní opeře Praha v roce 2000. Naposledy vystoupil Hvorostovsky v našem hlavním městě před dvěma lety na festivalu Dvořákova Praha, kdy v Rudolfinu zazněly v jeho podání písně Petra Iljiče Čajkovského. Kromě toho se s ním mohli čeští diváci opakovaně setkat při přenosech z newyorské Metropolitní opery do kin v rámci projektu The Met: Live in HD.

autor: Ivan Ruml
Spustit audio