Dvě premiéry, jedna světová

1. únor 2018

Petr Veber se těší na jednu operní premiéru a na dva koncerty.

FOK

Pražští symfonikové na poslední lednový a na první únorový večer připravili pro své abonenty program s Tomášem Netopilem, šéfdirigentem v Essenu a od letošního podzimu také jedním ze dvou stálých titulárních hostů České filharmonie. Berliozova Fantastická symfonie je spektakulární, excentrická, dodnes ohromující romantická skladba s podtitulem Epizoda ze života umělcova. Bude krásné čekat na její klíčová místa a hledat v nich jedinečnost právě té dnešní a ne jiné interpretace. Ravelova choreografická báseň La Valse dovede nabít energií zase z jiných důvodů, jde nezadržitelně kupředu, víří a strhává s sebou.

Gemrotův hobojový koncert

Mimořádnou položkou programu je nicméně světová premiéra Koncertu pro hoboj a orchestr našeho současníka Jiřího Gemrota. Očekávat lze hudbu komunikativní, ukotvenou v tradicích, rozhodně však nikoli hudbu nenápaditou či eklektickou. Magnetem je i její interpret – hobojista Vilém Veverka, který je nepřehlédnutelnou osobností. Skvěle hraje, je výrazným sólistou i komorním partnerem - a mimo jiné také hodně dobře fotografuje při svém lezení ve velehorách. Spojení Gemrot – Veverka slibuje neběžný hudební zážitek.

Nová Figarova svatba

Těšit se lze i na první únorový večer, kdy pražské Národní divadlo uvádí na scéně Stavovského divadla novou inscenaci Mozartovy Figarovy svatby – opery, která za skladatelova života, v roce 1786, upoutala pozornost hudbymilovných pražských šlechticů tak, že si u něj pro světovou premiéru objednali na další rok nové dílo, Dona Giovanniho. Stavovské divadlo se dochovalo jako na světě jediné dosud hrající divadlo, v němž Mozart osobně řídil provedení svých oper.

Pod hudebním nastudováním Figarovy svatby je podepsán Enrico Dovico, pod režií Magdalena Švecová. Říkává se, že za oblíbeností této opery stojí nejen geniální hudba, ale také výborná předloha - Beaumarchaisova divadelní hra o podobách a proměnách lásky, nevěry a žárlivosti. A neméně dobré italské libreto, v němž Lorenzo da Ponte skvěle vykreslil charakter postav a přinesl zábavné zápletky a převleky. Tak uvidíme…

Seveřani v Sočru

A těšit se lze i na první únorové pondělí, kdy Symfonický orchestr Českého rozhlasu diriguje v Rudolfinu estonský umělec Risto Joost. Znít bude hudba jeho krajana Arvo Pärta, suita Lemminkäinen finského barda Jeana Sibelia a Koncertní kus pro čtyři lesní rohy a orchestr Roberta Schumanna. Za pozornost stojí čtveřice sólistů - Kateřina Javůrková, Félix Dervaux, Marc Gruber a Nicolas Ramez – čtyři finalisté předloňské soutěže ARD v Mnichově, na níž mladá Češka získala druhou cenu při neudělení první.

autor: Petr Veber
Spustit audio