Dvořák v Lužanech – záznam koncertu Pražského filharmonického sboru

10. září 2011

Přímý přenos koncertu Pražského filharmonického sboru z kaple Panny Marie Hlávkova lužanského zámku.

Antonín Dvořák: Mše pro sóla, sbor a varhany D dur Lužanská op. 86.
Zpívají Kateřina Kalvachová-Šmídová (soprán), Jana Sýkorová (alt), Josef Moravec (tenor), Zdeněk Hlávka (bas) a Pražský filharmonický sbor, sbormistr Lukáš Vasilek, hraje Linda Čechová-Sítková.
Uvádí Pavel Ryjáček.

02433366.jpeg

Lužanská. Takový je podtitul Dvořákovy Mše D dur, duchovní skladby pro sóla, sbor a varhany na latinský text mešního ordinária, díla charakteristické krásy a hloubky, invenčního a osobitého. Pro sobotní odpolední rozhlasový koncert v zámecké kapli Pražský filharmonický sbor s Lukášem Vasilkem živě provedl právě tuto skladbu.

02433364.jpeg

Lužany jsou jedním ze starobylých sídel při dnešní silnici z Plzně na jih, na Šumavu. Z Vysoké je to sem podhůřím Brd asi padesát kilometrů. Se zdejším zámkem se nerozlučně pojí jméno stavitele Josefa Hlávky, který se v druhé polovině 19. století podílel na moderní podobě Vídně, včetně stavby Dvorní opery; autora zajímavých pražských domů, přítele umělců, mecenáše a filantropa.

Hlávka ve Vídni vystudoval architekturu, dostal darem stavební firmu, zařadil se mezi nejžádanější stavitele. Deset strávil v invalidním křesle. Veškeré své jmění nakonec věnoval nadaci na podporu studentů a stál i za vznikem dnešní Akademie věd a Národohospodářského ústavu.

Klid a odpočinek i nové podněty k tvorbě v jeho letním sídle s parkem se vzácnými dřevinami nacházeli literáti Zeyer, Vrchlický, Sládek a mnozí další a hostem tam býval i Dvořák.

Svou pracovnu umístil stavitel do bývalé kaple. A právě k vysvěcení nové kaple složil Antonín Dvořák na jeho přání mši. Poprvé zde byla intimně laděná skladba provedena 11. září 1887. Sopránového partu se tehdy ujala Hlávkova žena Zdeňka, altového skladatelova manželka Anna.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka