Dvořákova Rusalka uzavřela v Litomyšli provoz amfiteátru

22. červen 2009

Letní amfiteátr, který vznikl v parku u zámku pro první ročník operního festivalu Smetanova Litomyšl v roce 1949, letos definitivně dosloužil. Důvody, proč ho pořadatelé přehlídky už v posledních letech v podstatě ze svých plánů vyřadili, připomnělo i při derniéře tohoto prostoru počasí. Z plánovaných tří představení Dvořákovy Rusalky se v plném rozsahu uskutečnilo jen první ve čtvrtek 18. června.

Záměrem bylo odehrát ve třech večerech pražskou inscenaci vždy tak, že publikum bude operu sledovat při prvním a třetím dějství v amfiteátru a na druhé dějství - scénu na zámku - přejde do auditoria na zámeckém nádvoří. Tam má festival pro pořádání svých akcí každoročně postavenou scénu s vysunovacím zastřešením. Jak to nakonec dopadlo, přiblížil posluchačům Vltavy redaktor Jindřich Bálek (viz audio).

"V této podobě přestane amfiteátr v souvislosti s chystanou revitalizací parku a celého zámeckého návrší existovat," oznámilo vedení festivalu. Prostor pro tři tisíce diváků, letos zdaleka ne celý využitý, považují ostatně za poněkud megalomanský.

Když se počasí vydařilo, byl divácký zážitek v přírodním divadle se starými stromy za jevištěm, se zvukovou kulisou ptáků ukládajících se k spánku a s tmavnoucí letní oblohou pozdního večera nad hlavou jedinečný. Letošní první a jediné podle plánu plně uskutečněné představení Rusalky končilo pod otevřeným nebem téměř hodinu po půlnoci. Bylo poměrně teplo a diváci se shodovali v pocitu, že pro takové případy je škoda se letní scény zbavit. Mnozí však mají i méně příjemné zkušenosti. Kdykoli se v minulosti počasí nevydařilo, býval naopak chlad na obtíž a déšť nepřekonatelnou překážkou. A to se stalo i po dva letošní následující večery.

autor: Petr Veber
Spustit audio