Festival Struny podzimu se rozhodl uspořádat donátorský gala večer

19. duben 2010

Jarní gala, připravené původně na 21. dubna do Smetanovy síně Obecního domu v Praze se z důvodu omezení letecké přepravy překládá na nové termíny:- 4. května 2010 - Jarní GALA pro Struny podzimu v Obecním domě - 5. května 2010 - Bobby McFerrin a hosté, VOCAbuLarieS, Kongresové centrum Praha - 8. května 2010 - Bobby McFerrin a hosté, VOCAbuLarieS, ČEZ Arena, OstravaGala s jazzovým zpěvákem a improvizátorem Bobbym McFerrinem jako hlavní hvězdou, koncipovali pořadatelé neziskové společnosti Struny podzimu jako cestu k získání finančních prostředků pro stejnojmenný festival, ale také jako příspěvek k rozvoji občanské společnosti – podnět individuální filantropii, v Česku v podstatě dosud neexistující.

„Pojďte nám pomoci začít měnit zdejší společenské prostředí,“ vyjádřil stručně umělecký šéf festivalu Marek Vrabec snahu oslovovat potenciální dárce (viz audio). Vhodný čas podle něj – dvacet let po změně režimu – už nastal. Vrabec, který absolvoval prestižní roční stáž v Kennedyho centru ve Washingtonu, nezastírá, že vzorem pro první akci tohoto druhu v Česku se mu staly americké donátorské gala programy. Ví nicméně, že model zcela běžný v USA, kde se kultura podporuje ze státních peněz minimálně, je na nutné českým poměrům přizpůsobit.

Cílem večera, upozorňujícího na podzimní program 15. ročníku Strun podzimu, je posílit festivalovou identitu, maximalizovat prodejem dražších vstupenek příjmy a shromáždit kolem nonprofitního festivalu osobnosti pracující v korporátní sféře i fyzické osoby, mezi nimiž by se našli budoucí členové správní rady aktivně pomáhající při fundraisingu.

Struny podzimu mají podporu ministerstva kultury i hlavního města Prahy. Až šedesát procent rozpočtu je však potřeba pokrýt zdroji od sponzorů a dárců. Večerní gala program v Obecním domě, jehož výtěžek má být vítaným příspěvkem do rozpočtu, předchází dlouho předem vyprodanému koncertu Bobbyho McFerrina uspořádanému 22. dubna v Kongresovém centru.

Struny podzimu od září do listopadu v desítce koncertních programů letos představí mimo jiné saxofonistu Jana Garbareka s vokálním souborem Hilliard Ensemble, pianistu Brada Mehldaua s mezzosopranistkou Anne Sofií von Otter, houslistku Julii Fischerovou či jazzovou zpěvačku Dianne Reevesovou. Publikum se může těšit i na hrdelní zpěv sibiřských nomádů, na repertoár židovských klezmerů nebo na vystoupení kvarteta Brooklyn Doder a Kayhana Kalhoty, íránského hráče na nástroj kamenče. V nové podobě pořadatelé také zařadí hudební projekty, které v uplynulých letech nejvýrazněji pomohly definovat specifický charakter festivalu hledajícího své vrcholy na pomezí žánrů.

autor: Petr Veber
Spustit audio