Gabriela Pályová-Albrechtová: Pohlednice z minulého století

2. květen 2007

Dalším pořadem cyklu Ztráty a nálezy, v němž každých čtrnáct dní přední rozhlasoví dokumentaristé sledují osudy těch, kteří poznali, co je emigrace, je radiodokument Gabriely Pályové-Albrechtové "Pohlednice z minulého století". Pořad je intimním pohledem na životní osudy odvážné a svérázné ženy Anny Gráfové, jež díky své průzračné a přitom nesmlouvavé povaze dosáhla pohledu na život, který činí stáří moudrým.

Dalším pořadem cyklu Ztráty a nálezy, v němž každých čtrnáct dní přední rozhlasoví dokumentaristé sledují osudy těch, kteří poznali, co je emigrace, je radiodokument Gabriely Pályové-Albrechtové "Pohlednice z minulého století".

Anna Gráfová (roč. 1919) díky své činnosti v protifašistickém odboji obdržela medaili "za chrabrost", ale v roce 1948 byla vyloučena ze studia na novinářské fakultě a ještě v tomtéž roce společně se svým mužem, novinářem Otto Gráfem, emigrovala. Pracovali pak v redakci Rádia Svobodná Evropa. Když Otto Gráf roku 1962 nečekaně zemřel, emigrovala Anna dále, do Spojených států.

Dlouhá léta tam pracovala ve fotolaboratoři, teď žije v Connecticutu a stala se autorkou dvou knih. První, Jak říkala babička, byla vydána v Praze v roce 1992, druhá, Pohlednice z minulého století, vyšla v roce 2001.

Pořad je intimním pohledem na životní osudy odvážné a svérázné ženy, jež díky své průzračné a přitom nesmlouvavé povaze dosáhla pohledu na život, který činí stáří moudrým.

autor: Gabriela Albrechtová
Spustit audio