Giuseppe Verdi: Aida

27. březen 2015

Po čase se stanice Vltava vrací ve vysílání k opeře Aida Giuseppe Verdiho. Sáhneme tentokrát po pozoruhodné nahrávce Claudia Abbada s Katiou Ricciarelli v titulní roli a s Plácidem Domingem v úloze Radama.

Vysíláme 28. března od 20:00.

Vznikla v době dirigentova působení v čele milánské Scaly, kde měla za Verdiho života italskou premiéru. Průvodní slovo tentokrát připravil Jan Králík, který připomene také dvě nejvýraznější české operní pěvkyně - Terezu Stolzovou, pro kterou byla Aida komponována, a Emu Destinnovou, která ji ztvárnila mnohokrát, zejména v Metropolitní opeře.

Verdiho Aida s příběhem ze starověkého Egypta vznikla jako výpravné jevištní dílo pro divadlo v Káhiře; nejslavnější operní skladatel své doby dostal zakázku během oslav otevření Suezského průplavu r. 1869. Právě proto Verdi komponoval velkolepé výpravné finále druhého dějství. Stejný prostor mají ale i pasáže lyrické a celý milostný příběh obou hlavních představitelů – celá opera je považována za vrchol Verdiho mistrovství.

02865694.jpeg

Premiéra se nakonec kvůli prusko-rakouské válce konala bez účasti skladatele 24. prosince 1871. Památná ale byla premiéra italská 8. února 1872 právě v milánské Scale s Terezou Stolzovou v titulní roli.

Vloni v rámci Roku české hudby jsme připomínali 180. výročí narození Terezy Stolzové v Kostelci nad Labem. A letos uplynulo 85. výročí od smrti Emy Destinnové, která Aidu zpívala v MET po boku Enrica Carusa a pod taktovkou Artura Toscaniniho.

autor: Jan Králík
Spustit audio