Giuseppe Verdi: La Traviata

7. prosinec 2013

Na svátek sv. Ambrože, patrona města Milána, tj. v sobotu 7. prosince, se otevírá divadelní sezóna v Teatro alla Scala. Letos tento prestižní operní dům nabízí představení La Traviaty svého kmenového skladatele a letošního jubilanta Giuseppa Verdiho.

Vysíláme 7. prosince v 18:00.

Režie se ujali Dmitri Tcherniakov s německou sopranistkou Dianou Damrau v titulní roli (Violetta) a s Danielem Gattim za dirigentským pultem. V dalším obsazení nové inscenace čteme jména polského tenority Piotra Beczaly jako Alfréda a srbského barytonista Željko Lučiče jako Jiřího Germonta. Sezóna 2013/2014 nabízí ve Scale 16 inscenací, z toho 10 oper a šest baletů. Osm z nich jsou nové produkce, dvě určené přímo pro Scalu. Sedm operních titulů jsou od italských skladatelů (Verdi, Rossini, Donizetti, Mascagni), nebo vycházejí z italského libreta (Mozart Cosi fan tutte). Dominantní postavení zaujímá Giuseppe Verdi se třemi novými tituly: La traviata, Trubadúr a Simone Boccanegra.

02865694.jpeg

La Traviata měla světovou premiéru ve slavném benátském divadle La Fenice. Stalo se tak 6. března 1853 a prý neměla velký úspěch. Na vině byly kypré tvary hlavní představitelky a nikdo nevěřil, že tato korpulentní dáma umírá právě na souchotě. Traviata znamená česky zbloudilá. Vznikla na základě tehdy velice populárního románu Dáma s kaméliemi od Alexandra Dumase mladšího - a pojednává o pařížské kurtizáně, která toužila po klidném rodinném životě v náručí milovaného muže. Románovou hrdinkou byla skutečná, v 19. století žijící dívka Alphonsina Plessisová, která se později na vrcholu své slávy přejmenovala na Marii Duplessisovou. Prý pocházela z nuzných poměrů v Normandii. Hrob této kurtizány naleznete na hřbitově Montmartru, hned v blízkosti vykřičené pařížské čtvrti Pigalle.

02865682.jpeg
Spustit audio