Gottfried von Einem: Proces

29. červen 2013

V rámci oslav 130. výročí narození Franze Kafky uvedeme v sobotu 29. června od 19,30 operu Proces od Gottfrieda von Einem, inspirovanou stejnojmenným románem slavného spisovatele, pražského rodáka.

Na dílo Franze Kafky upozornil skladatele Gottfrieda von Einem německý režisér Oskar Fritz Schuh. Byl ve třicátých letech minulého století angažován v pražském Novém německém divadle, kde se režijně podílel takřka na všech premiérách operních inscenací. Prahu, jak napsal mnohem později ve svých pamětech, považoval po Římě za nejkrásnější evropské město. "Jen tam se dalo pochopit, co byl svět Golema a Kafky", řekl.

Franz Kafka byl v době Schuhova pražského pobytu už sedm let po smrti, a jeho dílo se ještě zdaleka netěšilo světovému uznání. To přišlo mnohem později, po druhé světové válce, kdy se Kafka stal klasikem literatury 20. století a byl uznán za jednoho z největších inovátorů románové formy vyprávění. Schuh se ale tehdy v redakci deníku Prager Tagblatt seznámil se spisovatelem Maxem Brodem, Kafkovým dlouholetým společníkem z dob mládí i dospělosti, mužem, který se zasloužil o vydání Kafkových děl, včetně románů Proces, Amerika a Zámek. Proces z roku 1914 vyšel rok po Kafkově smrti, tedy v roce 1925, v berlínském nakladatelství Die Schmiede. Protože rukopis žádný název neměl, Max Brod ho vybral sám, podle poznámek v Kafkově deníku.

O necelých dvacet let později navrhl Oskar Fritz Schuh Gottfriedovi von Einem jako literární předlohu k jeho druhé opeře Kafkovu Ameriku. Von Einem se ale rozhodl pro Proces: spatřoval v něm velkou příležitost k uměleckému vyjádření současných událostí. "Jaký to námět...", řekl o řadu let později u příležitosti prvního českého provedení Procesu ve Státní opeře Praha (29.10.1994). "Jak aktuální po druhé světové válce! Kolik lidí bylo právě v té době, aniž tušili proč, vyhozeno z kolejí, a najednou se ocitli ve vzduchu bez možnosti opět zakotvit na zemi. Libreto si zachovalo, jak se domnívám, svou aktuálnost dodnes."
Hlavní roli Josefa K. zpíval ve světové premiéře opery v Salcburku významný německý hrdinný tenorista Max Lorenz. Proslavil se zejména wagnerovskými a straussovskými rolemi, s nimiž vystupoval na všech velkých operních scénách včetně Metropolitní opery, Vídeňské státní opery a festivalů v Salcburku a Bayreuthu. Byl považován za ideálního představitele Tristana, Siegmunda a Siegfrieda v obou posledních dílech Wagnerovy tetralogie.

Trojroli slečny Bürstnerové, Ženy soudního sluhy a Leni při světové premiéře zpívala legendární švýcarská sopranistka Lisa Della Casa. Mezinárodní renomé si získala zejména jako vynikající interpretka oper Mozartových a Straussových i německé písňové literatury, ale také svou krásou - řadu let byla označována za "nejkrásnější ženu na operní scéně".

Spustit audio