Gustav Mahler se dočká pomníku

23. září 2008

Jihlava by měla mít v roce 2010 pomník Gustava Mahlera. Jeho odhalení na místě, kde ve městě stávala synagoga, vypálená extremisty těsně před druhou světovou válkou, má být v létě za dva roky součástí oslav 150. výročí skladatelova narození.

Mahlerova socha z dílny Jana Koblasy bude stát v novém parku na místě současné proluky, nedaleko náměstí u hradeb. Město hodlá do tohoto projektu investovat bezmála 40 milionů korun, a to i tehdy, pokud se nepodaří získat část financí z evropských zdrojů, uvedla náměstkyně jihlavského primátora Irena Wagnerová. Pomník dosud nepostavila Mahlerovi ani rakouská metropole, kde žil a kde působil jako dirigent a ředitel Dvorní opery, ani New York, kde na sklonku nedlouhého života vedl Metropolitní operu. Ve výroční den 7. července 2010 se zřejmě uskuteční na Vysočině řada akcí věnovaných Gustavu Mahlerovi. Jeho hudba zazní v Kalištích u Humpolce, kde se narodil, stejně jako v Jihlavě, kde budoucí světoznámý hudebník prožil prvních patnáct let života; v krajském městě by se měl ten den konat open air galakoncert.

Hudební festival Mahler Jihlava, letos ještě podzimní, se bude od příštího roku pořádat v jarním termínu. V úvodu letošního ročníku vystoupil Symfonický orchestr Českého rozhlasu, aby rozezněl - v den stého výročí její pražské světové premiéry - Sedmou symfonii.

Nestor českých dirigentů Jiří Stárek, který pro Jihlavu a přímý rozhlasový přenos dílo nastudoval, při té příležitosti u vltavského mikrofonu řekl, že Mahlerovy prapůvodní kořeny, i když byl kosmopolitou, skutečně pocházejí od nás, že ho určitě inspirovaly nejen vojenské pochody, které slýchával v Jihlavě, ale i příroda Vysočiny. "Znám Vysočinu, vím, že to je nádherná krajina, barevná, voňavá... Umí být krutá, ale umí být také milostná," vyznal se dirigent (viz audio). Mahlera má "strašně rád". Bylo vždy Stárkovou touhou jeho hudbu dirigovat. "Bohužel se mi to splnilo až v cizině. Sedmá symfonie byla psaná pro Prahu. Kdykoli jsem ji někde dirigoval, tak jsem na chviličku byl v Praze," vzpomíná na okamžiky dojetí v exilu.

00786292.jpeg

Na 18. května 2011, kdy uplyne sto let od Mahlerova úmrtí, předpokládá muzikolog Jiří Štilec z občanského sdružení Mahler 2000 - na rozdíl od oslav z předcházejícího roku soustředěných především na Vysočinu - hudební a další akce skutečně po celé republice.

Hlavním centrem propagace tvorby a odkazu tohoto německy hovořícího umělce se má nicméně stát v Česku Mahlerův dům ve Znojemské ulici v Jihlavě s letos obnovenou expozicí, který se dostal zpět pod správu města. Budou tomu sloužit i výstavy, naučné programy pro mladé lidi a informační servis. V přízemí je navíc stylově zařízená kavárna, která by měla nabízet i sortiment pálenek a punčů z doby, kdy v tomto domě rodina žila a kdy tam Mahlerův otec, vinopalník, podnikal. "Gustav Mahler nebyl a nebude lidovým skladatelem. Jeho výjimečnost s sebou musí nést i výjimečnost způsobů jeho propagace. Nepřeženeme to," prohlásila v té souvislosti náměstkyně primátora.

Mahlerovo jméno je celosvětově prosazenou obchodní značkou. Záměrem českých iniciátorů oslav je připomenout, že se evropský rozměr jeho osobnosti utvářel na Vysočině, a přiblížit více Mahlerovo dílo pro české země a pro region. "Kdyby se narodil jinde, jeho hudba by byla jiná," soudí Irena Wagnerová. Jiří Štilec se domnívá, že bude možné účastnit se věhlasu této značky a Mahlerovým prostřednictvím propagovat i Českou republiku.

autor: Petr Veber
Spustit audio