Hudbou proti lhostejnosti

5. únor 2015

Pátek 6. 2. 2015 V provedení rozhlasových symfoniků s dirigentem Jiřím Pinkasem zazní aktuální kompozice nestora české hudby Zdeňka Šestáka, skladatele, který se letos dožívá devadesáti let.

Je to Koncert č. 1 pro housle, orchestr dechových nástrojů, harfu, celestu, gong a tympány. Tímto dílem z počátku 80. let 20. století, s podtitulem Vzhůru srdce, se autor staví proti lhostejnosti a nevšímavosti.

Pátek 6. 2. 2015Slzy svatého PetraJednou z vrcholných kompozic renesančního skladatele Orlanda di Lasso je jeho cyklus duchovních madrigalů Slzy svatého Petra. Má se za to, že jde o poslední Lassovu skladbu, vyšla až po jeho smrti. Skladatel na samý závěr cyklu, po dvaceti madrigalech, připojil závěrečné moteto na latinský text: se slovy, která pronáší Ježíš Kristus na kříži – Podívej člověče, co vše pro Tebe zakouším… Cyklus Lagrime di San Pietro uslyšíme v podání souboru Capella Ducale Venetia, který řídí Livio Picotti.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.