Hvězdným hostem Pražského jara tenorista Juan Diego Flórez

15. květen 2009

"Ještě se držím," charakterizoval v nadsázce svou skvělou pozici na světovém gramofonovém trhu peruánský tenorista Juan Diego Flórez. Na setkání s novináři před vystoupením na festivalu Pražské jaro konstatoval, že vleklá krize nahrávacího průmyslu přinesla mnoha jiným sólistům těžkosti. "Málokdo má smlouvu; studia propouštějí, společnosti končí... Lidé hudbu spíše stahují a CD moc nekupují. Musíme s tím žít...," řekl.

Flórezovi, považovanému v šestatřiceti letech v oboru virtuózního belcanta za absolutní jedničku, by měla příští rok vyjít deska s duchovními áriemi. Na té současné, nazvané Bel Canto Spectacular, zpívá italské operní "hity" od Rossiniho, Belliniho a Donizettiho, nejmilejších a pro jeho hlas nejvhodnějších autorů. Mozarta zatím na scéně nezpíval, ale počítá s tím, že v budoucnu svůj repertoár tímto směrem, a stejně tak i do francouzské jazykové a hudební oblasti, rozšíří. "Je to potřebné - ale opatrně, krok za krokem," poznamenal.

Ročně tento umělec absolvuje kolem 55 vystoupení a tento počet považuje za dobrý. "Dřív jsem měl až sedmdesát představení ročně, ale teď víc odpočívám a dopřávám si víc volna a víc času na studium. Mezi představeními musím mít alespoň dva dny pauzu. Hlas je křehká věc," říká.

Studentský potenciál u pěvce dosahuje i při velkém talentu jen k určité úrovni, pak podle Flóreze teprve začíná kariéra, pro kterou je potřeba ještě jiný druh talentu. "Jinak za dva roky zmizíte ze scény," uvedl.

Zpěvák se například musí naučit žít se stresem . Pokud by to nešlo, měl by si najít jinou profesi. Flórez tak počítá nejen s tím, že je v opeře téměř neustále natáčen a snímán, ale i s tím, že bude muset v případě úspěchu zopakovat árii - a to třeba i tu slavnou z Donizettiho opery Dcera pluku, proslulou mimořádně obtížnou sérií devíti vysokých "c".

Vedle této árie pro pražský debut připravil s Pražskou komorní filharmonií program z oper Kapuleti a Montekové, Semiramis, Popelka, Romeo a Julie a Nápoj lásky. V létě, na Rossiniho festivalu v Pesaru, přibude Flórezovi do repertoáru Rossiniho opera Zelmira. "Každý rok si přidávám zhruba jednu novou operu," říká pěvec, který stále studuje a ví, že dokonalosti nelze dosáhnout, že i špičková kariéra je nekončícím učením se novým věcem.

autor: Petr Veber
Spustit audio