Inspirují mě folkaři i žalmy. Eva Mišíková v Sedmém nebi Moniky Načevy

11. únor 2024

Do svého únorového Sedmého nebe pozvala Monika Načeva Evu Mišíkovou, básnířku, textařku, zpěvačku a překladatelku z francouzštiny. A také manželku Vladimíra Mišíka. Společně mluví o její nové skupině E+Mausy, o tom, jak se stalo, že se Eva Mišíková narodila v Káhiře a také, kde hledá a nachází inspiraci.

„Když píšu báseň, píšu ji pro někoho, nebo o něčem. O tom, že ji zhudebním, v tu chvíli nepřemýšlím, ale když k tomu potom dojde, jako se to podařilo u mnoha mých básní, jsem sama překvapená, že většina těch textů s hudbou dobře funguje. Často se mi stává, že vidím obraz, který mě inspiruje, a vlastně žárlím, že neumím totéž. A vím, že to, co je na obraze, chci vepsat do básně. Jedna věc může inspirovat druhou,“ říká Eva Mišíková.

A na otázku, zda nachází nové tvůrčí podněty i u jiných básníků, odpovídá, že ano: „Inspirují mě básníci, které mám ráda, François Villon, prokletí básníci, beatníci, ale nemusí jít ani o poezii. Žalmy jsou pro mě hodně inspirující, stejně jako folkaři,“ přemítá Mišíková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.