Jak a kde poslouchat D-dur?

9. únor 2006

Celosvětově na webu www.d-dur.cz (OGG, WMA, MP3) V Praze, Brně a Ostravě v systému DVB-T (nutný set top box) V kabelových sítích UPC, Karneval, brzy v O2 Na přístrojích PDA s připojením GPRS se softwarem schopným streamovat internetová rádia

Vážení posluchači, při příjmu na internetu je třeba si uvědomit, že nejde o klasické vysílání jako v případě FM. Hudba se do vašeho počítače dostává v podobě dat, která jsou ukládána do paměti počítače a následně přehrávána. Hudba proto nezaznívá na různých počítačích synchronně, může docházet až k několikaminutovým posunům! Někdy nemusejí přesně odpovídat vysílací časy, uvedené na www stránce, neboť čas vysílání a příjmu se mohou lišit.

Také některé poruchy, které znějí třeba jako přeskakující CD, mohou být způsobeny chybami v internetovém připojení, v zahlcení sítě atd.

Vysílání stanice vzniká takto: hudební redaktor vybere skladby z archivu Českého rozhlasu a zanese je do počítačové databáze tak, aby tvořily čtyřhodinové bloky. Musejí to být snímky uložené na digitálních nosičích. Ty se poté "grabují" na počítačový hardisk. Poté redaktor napíše a namluví svůj komentář, zanese do vysílací databáze, zařadí znělky, upraví informace, které se objevují na webu. Vlastní vysílání běží automaticky, počítač odvysílá vše dle údajů v databázi. Na konci každého čtyřhodinového bloku pokaždé čeká na začátek nové hodiny (to jsou ti ptáčci), aby se srovnal čas (nepřesnosti vznikají např.rozdílnou délkou pauz mezi větami na CD a pod.).

Hudbu vysíláme tak, jak byla zaznamenána na CD. Nevýhodou je, že některá CD jsou natočena slaběji, jiná silněji. Výhodou je plný dynamický rozsah, nedostupný při FM vysílání. Pokud posluchači dávají přednost silnějšímu, dynamicky komprimovanému vysílání, doporučujeme používat přehrávač WINAMP a k němu si stáhnout zdarma doplněk Stereo Tool 2, který funguje jako velmi sofistikovaný dynamický procesor s mnoha možnostmi nastavení.

Pokud máte potíže se spuštěním vysílání (při dvojkliku na odkaz se neotevře přehrávač), použijte metodu přetažení odkazu na okno přehrávače.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka