Jak se vyrábí pivo a co dělá sládek?
Co musí takový sládek vystudovat za školu a z čeho přesně se vyrábí pivo? Náš malý reportér Kryštof si tuhle práci vyzkoušel na vlastní kůži. Vyhrňte si rukávy, začínáme další pracovní směnu v pořadu Profese nás baví!
Věděli jste, že jedno z nejstarších povolání je právě sládek? Je dokázáno, že pivo se vařilo už ve středověkých klášterech, a dokonce ho nejčastěji připravovaly ženy. Teprve se zakládáním měst převzali právo pivovarnické měšťané a od poloviny 19. století se začaly ve velkém počtu stavět sladovny a pivovary. Podobně je tomu dnes, kdy vzniká spousta malých, takřka rodinných pivovarů.
A z čeho byli naši reportéři na návštěvě v pivovaru za sládkovou Petrou Šárkovou nejvíc nadšení? Z VŮNĚ! Kryštof sice pivo neochutnal, ale k tomu, aby se z něj stal sládek, má dobré předpoklady. Když se k profesi sládka naučí i některý cizí jazyk, může třeba jednou za prací vyrazit do světa. České pivo i sládci jsou totiž velmi žádaní. Zajímá tě víc? Pusť si celý díl pořadu.
Pořad Profese nás baví běží každou neděli od 9 hodin nebo v repríze následující sobotu v 15 hodin. Příště zjistíme, jak vypadá práce myče oken nebo třeba kováře.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://d-dur.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://d-dur.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.