Jan Křtitel Vaňhal - známý, nebo neznámý?

20. srpen 2013

Jan Křtitel Vaňhal pocházel z východočeských Nechanic, kde se narodil 12. května 1739 v poddanské rodině. Hudbě se věnoval od dětství pod dozorem nechanického učitele a varhaníka Antonína Erbana.

Jako osmnáctiletý byl varhaníkem v Opočně, když mu bylo dvacet let, stal se ředitelem kůru v Nemyčevsi či Hněvčevsi - místo jeho působení se v různých pramenech liší. Další rozvoj jeho hudebního talentu podporoval tamní děkan a zároveň výborný houslista Matyáš Novák. Kolem roku 1760 zaujaly Vaňhalovy skladby a hra na housle majitelku nechanického panství hraběnka Schaffgotschovou. Mladého hudebníka vzala do Vídně, kde studoval u Carla Ditterse z Dittersdorfu. Ve Vídni se Jan Křtitel Vaňhal posléze uplatnil jako výtečný cembalista, klavírista a hudební pedagog; k jeho žákům mimo jiné patřil Ignatz Pleyel - skladatel, pařížský hudební nakladatel, klavírista a stavitel klavírů.

Logo

Z poddanství se Vaňhal vyplatil; dnes se považuje za jednoho z prvních vídeňských hudebníků, kteří dali přednost umělecké nezávislosti před jistotou služebného postavení - živil se výhradně prodejem svých kompozic a vyučováním hudbě. Koncem 60. let se na něj obrátil baron Riesch, jenž ve Vídni hledal kapelníka pro hudební soubor, který měl v úmyslu si vydržovat v Drážďanech. Vaňhal za jeho podpory v letech 1769-1771 podnikl studijní cestu do Itálie. Navštívil mimo jiné Benátky, Bolognu, Florencii a Řím. Natrvalo do Vídně se vrátil až kolem roku 1780. Ani tehdy nepřijal žádné pevné zaměstnání; dál vyučoval a komponoval. Jeho skladby vycházely jak ve Vídni, tak v Londýně, Offenbachu, Paříži, Amsterodamu a Berlíně. Kolem roku 1800 se začaly vydávat i ve Spojených státech; zájem hudebních nakladatelství o ně přetrval hluboko do 19. století. Zahraniční badatelé zpracovali tématické katalogy Vaňhalova díla, ve Švýcarsku dnes sídli Společnost Jana Křtitele Vaňhala.

Spustit audio